spot_img
AcasăEconomieRomânia este țara cu cea mai mare inflație din UE


România este țara cu cea mai mare inflație din UE

Martie 2018 a fost a doua lună consecutivă în care România a avut cea mai mare rată anuală a inflației dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al prețurilor de consum de 4%, și în creștere față de o rată anuală a inflației de 3,8% înregistrată în luna februarie, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

De asemenea, rata anuală a inflației în Uniunea Europeană (UE) a crescut în luna martie 2018 până la 1,5%, de la un nivel revizuit de 1,4% în februarie 2018. În rândul statelor membre UE, rate anuale mai mari au fost înregistrate în România (4%), Estonia (2,9%), Slovacia și Lituania (ambele cu un avans de 2,5%), potrivit Agerpres.

Cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut serviciile (0,67 puncte procentuale), urmate de prețurile la alimente (0,41 puncte procentuale) și energie (0,20 puncte procentuale). În luna februarie a acestui an, Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere la 3,5%, de la 3,2%, prognoza de inflție pentru finalul acestui an. Pentru finalul anului 2019, BNR estimează o rată a inflației de 3,1%.
RELATED ARTICLES