spot_img
AcasăEconomieRomânia se află printre ţările UE cu cea mai ridicată rată de...


România se află printre ţările UE cu cea mai ridicată rată de inflaţie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost în noiembrie de 1%, în creştere faţă de 0,7% în octombrie, şi de 1,3% în Uniunea Europeană, în creştere faţă de 1,1% luna precedentă, iar România, Ungaria şi Slovacia au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), informează Agerpres.ro.

Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este tot mai departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%, potrivit Bursa.

De asemenea, cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în România (3,8%), Ungaria (3,4%), Slovacia (3,2%) şi Cehia (3%), iar cele mai scăzute în Italia şi Portugalia (ambele cu 0,2%) şi Belgia (0,4%). Comparativ cu luna precedentă, inflaţia anuală a scăzut în cinci state membre, a rămas stabilă în două şi a urcat în 20 de ţări membre.

Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară, potrivit sursei citate.RELATED ARTICLES