spot_img
AcasăEconomieRomânii care lucrează în mediul privat vor avea salariile mai mari față...


Românii care lucrează în mediul privat vor avea salariile mai mari față de cât se estima

Creșterile salariale medii bugetate de companiile private sunt mai mari decât se estimase anterior pentru acest an. Cele mai mari majorări salariale se regăsesc în sectorul de retail și distribuție, creșterile fiind determinate de decizia autorităților de a majorara salariului minim în 2016 și 2017, potrivit studiului PwC HR Barometru.

Companiile care au luat parte la studiul PwC au indicat o rată de creștere salarială medie mai mare de 4,5% pentru 2017, față de cea estimată în aprilie 2016, de 3,8%. Așadar, cea mai mare majorare salarială a fost raportată în sectorul de retail și distrbuție, de 5,6%, iar cea mai mică rată a fost dată de sectorul bancar, de 2,5%.

Toate sectoarele analizate în studiu au raportat creșteri salariale bugetate pentru anul 2017 mai mari decât cele estimate inițial, în aprilie 2016.

„Decizia de majorare a salariului minim pe economie, atât în 2016, cât şi în 2017, a avut un impact major în sectoarele de activitate în care angajaţii remuneraţi la acest nivel au o pondere semnificativă în totalul forţei de muncă. Astfel se explică rata mai ridicată de creştere salarială în sectoare precum Retail şi distribuţie şi faptul că procentele de creşteri salariale bugetate pentru 2017 pentru segmentul de muncitori sunt mai ridicate comparativ cu tendinţa generală a pieţei (5,9% versus 4,5%). Astfel de măsuri generează însă riscuri pentru sustenabilitatea afacerii, mai ales în situaţiile în care creşterea costurilor salariale nu este corelată cu performanţa organizaţională. În acest context, este necesar ca organizaţiile să creeze contexte adecvate care să faciliteze performanţa ridicată a angajatului şi, în acelaşi timp, să definească programe de recunoaştere şi recompensare adecvate”, a declarat Horaţiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România.

Totodată, studiul mai indică faptul că există o creștere a ratei de încetare a contractelor de muncă față de anul trecut, de 20% față de 18,7%.

„Dinamica mai accentuată a forței de muncă este, de asemenea, un fenomen care pune presiune pe creșterile salariale, companiile ajungând să își adapteze bugetele și politicile pentru a atrage forța de muncă de care au nevoie pentru a își îndeplini obiectivele. Mai mult decât atât, contrabalansarea efectelor acestei dinamici are impact și asupra proceselor și activităților de resurse umane – de exemplu, creșterea ratei de încetare a contractelor de muncă a determinat o și creștere a ratei de recrutare din afara organizației (24% în anul 2016 versus 18,7% în anul precedent). Cu alte cuvinte, volumul de recrutări din afara organizației a crescut comparativ cu anul precedent. În aceste condiții, este recomandabil ca intervențiile la nivel de organizație (de tipul creșterilor salariale) să fie coroborate cu intervenții la nivelul funcțiunii de resurse umane (asigurarea alinierii cu strategia de afaceri a companiei, flexibilizarea și adaptarea politicilor și practicilor, eficientizarea proceselor specifice) pentru a se asigura o contribuție de substanță a acesteia la performanța organizațională”, a precizat Nicoleta Dumitru, manager, Servicii de Consultanță în Resurse Umane, PwC România.

Studiul HR Barometru a fost derulat de compania de consultanță PwC în intervalul ianuarie-februarie 2017, pe baza informațiilor furnizate de 59 de companii participante din cinci domenii de activitate (bancar, farmaceutic, retail și distribuție, tehnologie și centre de servicii externalizate și sectorul industriei producătoare).RELATED ARTICLES