spot_img
AcasăEconomieSalariul mediu net a fost de 3075 lei în martie.


Salariul mediu net a fost de 3075 lei în martie.

În luna martie 2019, salariul mediu net a fost de 3075 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 142 lei (+4,8%), au transmis luni reprezentanții Institutului Național de Statistică.

De asemenea, cele mai mari salarii nete au fost în IT&C (7491 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1752 lei). Față de martie 2018, cele mai mari creșteri au fost în activități extractive și în construcții, aceste creșteri depășind 40%, potrivit Hotnews.ro.

În luna martie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

În același timp, câştigurile salariale medii nete din luna martie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+3,0% ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice), în sănătate şi asistenţă socială (+1,4%), respectiv în administraţie publică (+0,5%).


RELATED ARTICLES