spot_img
AcasăEconomieSectorul industriei a avut parte de o scădere în T1


Sectorul industriei a avut parte de o scădere în T1

Institutul Național de Statistică a confirmat estimarea-semnal de la mijlocul lunii trecute și a anunțat o creștere a Produsului Intern Brut pe primul trimestru din 2020 de 2,4% pe seria brută și 2,7% pe seria ajustată sezonier, potrivit Curs de guvernare.ro.

Rezultatul este mai bun decât se aştepta în condițiile pandemiei și plasează România pe primul loc în UE, înaintea Bulgariei ( 2,4% pe seria ajustată), mult peste media Zonei Euro (-3,2%).

Nominal, valoarea PIB trimestrial a fost de 216,26 miliarde lei. Ajustat, însă, după sezonalitate ( primul trimestru are, deobicei, o pondere de circa o cincime în rezultatul anual), valoarea ajustată sezonier a fost de 272,45 miliarde lei, potrivit sursei citate.

De asemenea, nivelul PIB avut în vedere pentru 2020, de care depind acordarea unor beneficii sociale și limitarea deficitului bugetar valoarea anunțată recent de -6,73% a fost ajustat la 1.082,1 miliarde lei. Adică aproape 60 de miliarde de lei mai puțin față de prognoza anteCovid ( 1.141,4 miliarde lei valoarea cu care s-a stabilit bugetul pe anul în curs).
RELATED ARTICLES