spot_img
AcasăEconomieStudiu imobiliare.ro: Prețul apartamentelor a crescut, în medie, cu 8% în ultimul...


Studiu imobiliare.ro: Prețul apartamentelor a crescut, în medie, cu 8% în ultimul an

Preţurile apartamentelor din marile oraşe ale ţării s-au redus în noiembrie comparativ cu luna precedentă, cu excepţia metropolelor vestice Timişoara şi Cluj, însă au urcat cu 8,3%, în medie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele publicate miercuri de portalul imobiliare.ro, preluate de agenția de presă News.ro.

Astfel, în luna noiembrie, apartamentele s-au scumpit la nivel naţional, în medie, cu 0,3%, de la 1.042 de euro pe metru pătrat util, la finalul lui octombrie, până la 1.044 de euro pe metru pătrat. Evoluţia a fost generată, însă, doar de creşterile din Cluj şi Timişoara, celelalte mari oraşe consemnând ieftiniri.

Faţă de noiembrie 2015, când un apartament costa, în medie, 964 de euro pe metru pătrat, nivelul actual este cu 8,3% mai ridicat, reiese din datele imobiliare.ro.

În Capitală s-a înregistrat cel mai mare declin al preţurilor dintre oraşele mari. Apartamentele s-au ieftinit în ultima lună cu 1,1%, de la 1.141 la 1.129 de euro pe metru pătrat util, dar preţul mediu a crescut cu 3,1% în ultimul an. Preţurile apartamentelor vechi din Bucureşti au urcat cu 1,1% în noiembrie, la 1.074 de euro pe metru pătrat, în vreme ce locuinţele noi s-au ieftinit cu 2,5%, la 1.168 de euro pe metru pătrat.

În Braşov, preţurile au înregistrat o scădere de 0,8% în noiembrie, până la 901 euro pe metru pătrat util, dar preţurile rămân cu 3,4% mai mari faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

În Cluj-Napoca, preţurile au urcat cel mai mult la nivel naţional, cu 1,7% în ultima lună, la 1.243 de euro pe metru pătrat util, consolidând poziţia celui mai mare oraş al Transilvaniei de cea mai scumpă piaţă imobiliară din ţară. Faţă de noiembrie 2015, preţurile apartamentelor din Cluj sunt cu 10,4% mai mari.

În Timişoara a avut a doua creştere a preţurilor în ultima lună, pretenţiile vânzătorilor majorându-se cu 0,7%, la 1.036 de euro pe metru pătrat util. Oraşul consemnează cel mai mare avans la 12 luni, de 10,6%.

În Iaşi, un alt oraş universitar important, preţurile apartamentelor au scăzut cu 0,6%, până la 895 de euro/mp. Comparativ cu noiembrie 2015, preţurile sunt mai mari cu 3,8% în cel mai mare oraş al Moldovei, potrivit imobiliare.ro.

În Constanţa, suma medie solicitată în prezent pentru un apartament, de 955 de euro pe metru pătrat util, este cu 0,2% mai mică decât la finele lui octombrie, dar cu 4,7% mai mare decât în urmă cu 12 luni.


RELATED ARTICLES