spot_img
AcasăComunicateTaxonomia UE nu ar trebui să divizeze UE în timp de criză


Taxonomia UE nu ar trebui să divizeze UE în timp de criză

Concluziile actualei dezbateri politice privind Actul delegat complementar al Taxonomiei UE vor modela semnificativ sectorul energetic european pentru cea mai importantă parte a următoarelor decenii. O Taxonomie cât mai amplă, care să pună în valoare toate atuurile noastre interne, inclusiv tradiția de un secol de excelență a industriei gazelor naturale, va ajuta UE să rămână în fruntea concurenței globale. În același timp, UE va putea oferi un răspuns robust la preocupările privind securitatea energetică care apar din contextul geopolitic actual. Un eventual eșec în a acționa acum va pune în pericol securitatea energetică a UE, va dăuna economiei noastre și va distruge credibilitatea traiectoriei noastre de decarbonizare pe termen lung.

Ne așteaptă trei provocări principale: o criză acută de securitate energetică pe termen scurt, care riscă să paralizeze economia noastră, o provocare tehnologică pe termen mediu – industria noastră se confruntă cu o concurență dură pe arena globală și o amenințare globală a schimbărilor climatice care se conturează chiar în aceste momente. Uniunea Europeană are nevoie de un cadru solid de taxonomie, care să permită industriei europene de gaze naturale să contribuie în mod eficient la construirea unei economii durabile și fără emisii de carbon. Acesta este un aspect pe care trebuie să îl conștientizăm cât mai curând.

Dacă ne dorim să asigurăm cetățenii europeni că angajamentul de decarbonizare este tratat cu seriozitate, eforturile noastre trebuie să fie ferme și credibile atunci când vizăm obiectivul pe termen lung, 2050 cu emisii net zero. Cu toate acestea, pentru a fi eficientă, abordarea noastră trebuie să găsească echilibrul corect între cele mai eficiente strategii de tranziție eficiente (ca și costuri). Folosirea resurselor noastre autohtone de gaze naturale din Europa este una dintre cele mai eficiente abordări pe care le putem implementa în acest moment. Rezervele de gaze naturale de adâncime din Marea Neagră, Mediterana sau Marea Nordului fac parte din soluție, dar aducerea la suprafață a gazului necesită încrederea investitorilor și o direcție de politică publică constantă, orientată spre mediul de afaceri.

Abordarea incluzivă a taxonomiei față de gazele naturale trimite pe piață un semnal corect și va contribui la atenuarea cu succes a impactului actualei crize energetice, prin creșterea securității energetice colective a Europei, asigurând în același timp stabilitatea economică.

Acest lucru este relevant în special pentru protecția regiunilor UE cele mai afectate de criza energetică actuală și va contribui la stabilitatea pe termen mediu și lung, în special în Europa Centrală și de Est. Noi resurse de gaze naturale vor ajunge pe piață fie din Marea Neagră, fie de la partenerii de încredere ai UE. Vom contribui la promovarea strategiei REPowerEU , făcând, printre altele, investiții semnificative în infrastructura GNL suplimentară, care va contribui la satisfacerea cererii europene pe termen scurt și va ajuta la completarea depozitelor noastre strategice de gaze.

Europa trebuie să poată face față schimbărilor socio-economice semnificative generate de un parcurs fără emisii de carbon atunci când persistă incertitudini importante în materie de securitate energetică. Folosind întreaga pricepere tehnologică a ecosistemului energetic al UE , inclusiv expertiza tehnică de vârf în sectorul gazelor naturale și direcționarea acesteia către o transformare energetică echitabilă, dar cuprinzătoare, va asigura exact acest lucru. Gazele naturale, ca și combustibil cheie de tranziție, asigură un drum neted către o economie cu emisii net-zero în 2050, jucând un rol crucial în îndepărtarea de combustibilii fosili și în implementarea în masă a energiei regenerabile, a electromobilității sau a unui sistem de transport complet decarbonizat.

UE ar trebui să fie unită în fața insecurităților actuale, iar angajamentul de decarbonizare nu trebuie să ne adâncească dependența de resursele energetice din afara UE.

Dezbaterea politică în jurul exercițiului de taxonomie prezintă riscul de a crea o linie de divizare semnificativă, dar complet artificială, între susținătorii decarbonizării. Actuala dezbatere politică este mult prea importantă pentru a fi luată ostatică în dispute cu viziuni înguste, indiferent cât de justificate ar fi argumentele aduse, în orice tablou mai amplu al lucrurilor. Dacă permitem ca acest lucru să se întâmple, nimeni nu va beneficia, nici industria noastră, nici cetățenii noștri.

 





















RELATED ARTICLES