Studioul de arhitectură este fondat de tânărul antreprenor Raluca Șoaita și este unul dintre foarte puținele din zona Europei Centrale și de Est specializate în arhitectură medicală
TESSERACT ARCHITECTURE, un studio tânăr de arhitectură fondat în anul 2015 de arhitectul Raluca Șoaita, ajunge la început de 2021 la o cifră de afaceri anuală de aproape 1 milion de euro, înregistrând o creștere de aproape 5 ori mai mare față de anul precedent, pe fondul nevoilor din ce în ce mai ridicate atât pe segmentul facilităților medicale private și publice din România, cât și pe cel al spațiilor logistice și industriale.
Până în prezent, arhitecții TESSERACT au proiectat în România peste 500.000 de metri pătrați de spitale și facilități industriale, de producție și diferite clădiri cu funcțiuni comerciale – în medie, 100.000 mp de clădiri proiectate anual.
TESSERACT ARCHITECTURE este singurul studio de arhitectură din România și unul dintre puținele din Europa Centrală și de Est specializate în proiectare de infrastructură dedicată sectorului de sănătate, ce necesită un grad particular de expertiză.
Între proiectele realizate de TESSERACT se află numeroase spitale și clinici private din portofoliul operatorilor privați din sănătate, construcția Spitalului de copii din București (#NoiFacemUnSpital), o inițiativă – premieră în România a Asociației Dăruiește Viață, iar recent TESSERACT ARCHITECTURE a fost desemnat în calitate de proiectant general a două mari spitale județene, la Focșani și Sibiu, aflate în stadiul de studiu de fezabilitate în acest moment.
“Arhitectura medicală are foarte multe particularități, iar la nivel tehnic – respectarea normelor epidemiologice, realizarea de circuite corecte și coordonarea de specialități specifice complexe – reprezintă o provocare pentru arhitecți. De-a lungul întregii cariere am dedicat 15 ani de studiu amănunțit acestui domeniu, iar în acest moment suntem singurii din România care am ajuns la acest nivel de specializare tehnică în arhitectura pentru sănătate.
În continuare, ne concentrăm pe viitorul acestui domeniu, iar preocuparea noastră centrală este umanizarea spațiilor reci din spitalele românești și dezvoltarea unor forme de design și arhitectură care participă la vindecarea pacientului. Cel mai recent exemplu în acest sens este conceptul de design interior “Copacul Vieții” dezvoltat pentru inițiativa #NoiFacemUnSpital, prin care am creat un spațiu ludic, atipic spitalelor românești obișnuite, care participă la îmbunătățirea moralului copiilor bolnavi de cancer și care îi ajută în mod real în lupta cu boala. Suntem foarte recunoscători că am putut participa în acest proiect,” declară Raluca Șoaita, arhitect fondator TESSERACT.
Studioul TESSERACT a realizat și numeroase spitale modulare, în multe dintre cazuri cu implicarea pro-bono a echipei de arhitecți, atât pentru pacienți cu Covid – 19 cât și pentru alte grupuri vulnerabile. Între cele mai recente dintre acestea se numără Spitalul Modular 1 Elias, în curtea Spitalului Universitar de Urgență Elias București, Unitatea Modulară Elias, Unitatea Modulară SCJU Sibiu, Spitalul Modular 2 Piatra Neamț (dedicat ATI), Spitalul modular din curtea Spitalului Județean de Urgență Brașov.
Studioul TESSERACT include o echipă de 10 arhitecți, dar și un epidemiolog implicat activ în proiectele de arhitectură medicală. Alături de aceștia, TESSERACT ARCHITECTURE lucrează constant cu specialiști din diverse funcțiuni adiacente proiectelor dezvoltate – precum psihologi, antropologi, sociologi – care contribuie la dezvoltarea de spații adecvate beneficiarilor finali ai acestora (ex. pacienți, aparținători, cadre medicale – în cazul spitalelor și clinicilor).