spot_img
AcasăComunicateTESSERACT ARCHITECTURE estimează dublarea cifrei de afaceri în 2021, la aproape...


TESSERACT ARCHITECTURE estimează dublarea cifrei de afaceri în 2021, la aproape 2 milioane EUR

TESSERACT ARCHITECTURE, singurul studio de arhitectură din România specializat în proiectare medicală și unul dintre puținele de acest tip din Europa Centrală și de Est estimează dublarea cifrei de afaceri la final de 2021 față de 2020, când a înregistrat un volum de business de aproape 1 milion de euro. Creșterea vine pe fondul cererii ridicate în special din segmentele medical și logistic, care au accelerat în plină pandemie.

În perioada pandemiei și în directă legatură cu necesitățile generate de aceasta, arhitecții TESSERACT au proiectat atât spitale modulare, pentru tratamentul pacienților cu Covid-19 sau unități de triaj pacienți (peste 23.000 mp de scheme funcționale pentru spitale modulare, cu 146 de paturi în total), cât și intervenții în spitalele existente, pentru adaptarea lor la circuitele impuse de pandemie, reconfigurări de clădiri cu diverse funcțiuni în spații medicale, în special în privat, în contextul în care spitalele publice nu au mai putut prelua alte afecțiuni în afară de Covid-19 sau realizarea de recompartimentări pentru spații de laboratoare de analize medicale care au integrat în componența lor și serviciul de testare PCR sau laboratoare nou construite.

În domeniul medical, pandemia a accelerat luarea unor decizii de investiții (atât în sectorul privat cât și în cel public). De asemenea, un sector activ a fost și cel al clădirilor industriale și logistice. Pe perioada stării de urgență și a pandemiei, consumul s-a axat pe producția locală și pe comenzile online, au apărut noi linii de producție, distribuția a crescut și investițiile au continuat. În special în domeniul logistic vedem o activitate intensă – suntem mult în urma unor țări precum Polonia, Ungaria sau Austria, iar modificarea modelelor de consum prin accelerarea e-commerce a crescut nevoia de spații logistice și industriale moderne, care să acopere toate zonele țării, “ spune Arh. Raluca Șoaita, fondator TESSERACT ARCHITECTURE.

Sectorul medical privat este unul foarte activ, apreciază arhitecții TESSERACT, mulți dintre operatorii mari privati de sănătate extinzând sau consolidând în această perioadă portofoliile de clădiri și clinici. Pentru o perioadă, au fost singurii care au preluat și alte probleme în afară de pacienții cu Covid-19. În același timp, chiar și în domeniul de sănătate privat, oferta este mult subdimensionată față de nevoi. Cererea pentru servicii de proiectare a crescut, iar noi proiectăm atât clădiri noi pentru clinici și spitale private, cât și extinderi ale unor spitale existente, reconfigurări / reconversii ale unor clădiri cu altă destinație în spații medicale, amenajări interioare, ș.a.,  completează Arh. Raluca Șoaita.

Alături de dublarea cifrei de afaceri, studioul TESSERACT ARCHITECTURE își extinde și echipa, care a crescut cu 10 noi membri față de vara anului 2020. Alături de arhitecții seniori, din echipa studioului fac parte și epidemiologi, specialiști în echipamente medicale, experți financiari ș.a.

Studioul de arhitectură TESSERACT este proiectantul celui mai amplu proiect recent de spital din România – Spitalul Marie Curie, primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă și semnează de asemenea două mari spitale județene în lucru în acest moment – spitalele județene de la Focșani și Sibiu.

Cel mai mare dintre proiectele în derulare este proiectul Spitalului Județean Sibiu, o clădire nouă de spital cu 895 paturi, cu o suprafață desfășurată de aproximativ 120.000 mp și un buget de execuție estimat la aproape 500 mil. EURO. La începutul lunii august, spitalul a obținut Autorizația de construire, iar până la sfârșitul anului va fi finalizat proiectul tehnic.

 













RELATED ARTICLES