spot_img
AcasăEconomieTransgaz vrea să cumpere Vestmoldtransgaz din R. Moldova


Transgaz vrea să cumpere Vestmoldtransgaz din R. Moldova

Filiala Transgaz din Moldova, Eurotransgaz SRL, societate înființată la Chșinău având ca asociat unic SNTGN Transgaz SA,  a depus pe 28 decembrie cererea de participare la privatizarea a Intreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului de transport de gaze naturale de peste Prut, se arată într-un comunicat al Transgaz transmis Bursei de Valori București (BVB).

Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Transgaz, a solicitat pe 10 octombrie să fie luate „toate măsurile care se impun, potrivit dispozițiilor legale și statutare, pentru a putea îndeplini în timp util condițiile necesare participării cu succes la procedura de privatizare a IS Vestmoldtransgaz”. Această companie administrează funcționarea gazoductului Iași-Ungheni.

Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasa la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un preț de 180 milioane lei moldovenești (8,8 milioane euro) plus obligația de a se investi 93 de milioane de euro în următorii doi ani, potrivit Radio Chișinău.

Analiștii economici moldoveni spun că decizia de privatizare a operatorului de transport gaze naturale din R. Moldova a fost determinată de necesitatea accelerării extinderii gazoductului până la Chișinău pentru a putea fi exploatată la capacitate maximă.

„Gazoductul va fi extins până la Chișinau și atunci, dacă va deveni o alternativă fezabilă, apare necesitatea de operare nu cu statul proprietar al acestui gazoduct, ci a unei companii care are experiență în acest domeniu. Sunt mai multe speculații că o anumită companie din România ar fi interesată de preluarea acestui pachet și că ar fi existat înțelegeri prealabile. Oricum, privatizarea ar fi fost inevitabilă la o etapă anumită”, a declarat Roman Chircă, citat de Radio Chișinău.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România și Republica Moldova, fiind o continuare a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în exploatare în 2014.

Jurnaliștii de la Mold-street amintesc că Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) finanțează cu 92 milioane de euro construirea gazoductului pe direcția Ungheni – Chișinău.

Transgaz a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, un profit net de 433,552 milioane lei, în creştere cu 21% raportat la cel obţinut în perioada similară din 2016, de 358,469 milioane lei.
RELATED ARTICLES