Filiala Transgaz din Moldova, Eurotransgaz SRL, societate înființată la Chșinău având ca asociat unic SNTGN Transgaz SA, a depus pe 28 decembrie cererea de participare la privatizarea a Intreprinderii de Stat Vestmoldtransgaz, operatorul sistemului de transport de gaze naturale de peste Prut, se arată într-un comunicat al Transgaz transmis Bursei de Valori București (BVB).
Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Transgaz, a solicitat pe 10 octombrie să fie luate „toate măsurile care se impun, potrivit dispozițiilor legale și statutare, pentru a putea îndeplini în timp util condițiile necesare participării cu succes la procedura de privatizare a IS Vestmoldtransgaz”. Această companie administrează funcționarea gazoductului Iași-Ungheni.
Compania Vestmoldtransgaz a fost scoasa la privatizare de Guvernul Republicii Moldova, la un preț de 180 milioane lei moldovenești (8,8 milioane euro) plus obligația de a se investi 93 de milioane de euro în următorii doi ani, potrivit Radio Chișinău.
Analiștii economici moldoveni spun că decizia de privatizare a operatorului de transport gaze naturale din R. Moldova a fost determinată de necesitatea accelerării extinderii gazoductului până la Chișinău pentru a putea fi exploatată la capacitate maximă.
„Gazoductul va fi extins până la Chișinau și atunci, dacă va deveni o alternativă fezabilă, apare necesitatea de operare nu cu statul proprietar al acestui gazoduct, ci a unei companii care are experiență în acest domeniu. Sunt mai multe speculații că o anumită companie din România ar fi interesată de preluarea acestui pachet și că ar fi existat înțelegeri prealabile. Oricum, privatizarea ar fi fost inevitabilă la o etapă anumită”, a declarat Roman Chircă, citat de Radio Chișinău.
Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România și Republica Moldova, fiind o continuare a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în exploatare în 2014.
Jurnaliștii de la Mold-street amintesc că Uniunea Europeană, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) finanțează cu 92 milioane de euro construirea gazoductului pe direcția Ungheni – Chișinău.
Transgaz a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, un profit net de 433,552 milioane lei, în creştere cu 21% raportat la cel obţinut în perioada similară din 2016, de 358,469 milioane lei.