spot_img
AcasăEconomieUnele articole de unică folosință din plastic, vor fi interzise


Unele articole de unică folosință din plastic, vor fi interzise

Consiliul UE a acceptat astăzi o serie de măsuri propuse de Comisia Europeană, o decizie istorică ce are aplicare obligatorie și în România, măsuri menite să reducă deșeurile marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosință care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum și echipamentele de pescuit abandonate și materialele plastice oxodegradabile, conform informațiilor oferite de Profit.ro.

Măsura a fost anunțată de Profit.ro în urmă cu un an ca fiind pregătită.

De asemenea, noile norme vor introduce o interdicţie privind anumite articole de unică folosinţă fabricate din plastic, în cazul cărora există alternative pe piaţă: beţişoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, agitatoarele pentru băuturi, beţişoarele pentru baloane, precum şi paharele, recipientele pentru alimente şi băuturi fabricate din polistiren expandat şi toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile, potrivit sursei amintite.

Decizia de astăzi a Consiliului UE va fi urmată de publicarea textelor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare. Statele membre, inclusiv România, vor avea apoi la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislație.RELATED ARTICLES