spot_img
AcasăEconomieUniCredit: Inflația poate urca spre 5%


UniCredit: Inflația poate urca spre 5%

Inflația totală va părăsi intervalul țintit de 1,5-3,5% în T1 2018 și ar putea crește până în preajma nivelului de 5% pe parcursul verii, potrivit unui raport trimestrial al UniCredit. „Banca Națională a Romaniei nu poate preveni o continuare a creșterii dobânzilor pe termen scurt, din cauza accelerării rapide a inflației. Inflația totală va părăsi intervalul țintit de 1,5-3,5% în T1 2018 și ar putea crește până în preajma nivelului de 5% pe parcursul verii, în timp ce inflația de bază (excluzand prețurile volatile și administrate) va depăși 4%.

În document se mai menționeaza faptul că BNR a efectuat prima majorare a dobânzii de politică monetară în data de 8 ianuarie 2018. Creșterea dobânzii de politică monetară cu încă un punct procentual ar alinia nivelul dobânzilor la cel al inflației estimate pentru 2019.

În aceeași măsură, cele mai mari riscuri pe care banca le anticipeaza sunt două conflicte posibile cu Uniunea Europeană (UE), unul cauzat de politica fiscală laxa, iar al doilea cauzat de modificările Legilor justiției adoptate de Parlament în decembrie 2017, se mai precizează în raport.


RELATED ARTICLES