spot_img
AcasăEditorialeFram contra Fram


Fram contra Fram

Comandată, proiectată și construită de constructorul scoțiano-norvegian Colin Archer cu ajutor și finanțare de la exploratorul Fridtjof Nansen, Fram este nava ce l-a purtat la bord pe exploratorul norvegian Roald Amundsen, care la 14 decembrie 1911 atingea pentru prima dată polul sud geografic, unde a înfipt steagul Norvegiei deasupra unui mic cort negru. Fram (în traducere „Înainte”) a fost simbolul cutezanței umane și al dorinței arzătoare de a explora necunoscutul și de a-l oferi umanității. Dotată cu tehnologie de vârf la vremea aceea, Fram a purtat pe ape necunoscute cercetători și exploratori care au dăruit posterității o enciclopedie de cunoaștere. Dar tot ei au dăruit urmașilor și „drumul bătătorit” pe care azi se înghesuie submarinele nucleare, portavioanele strategice sau platformele marine care sfredelesc fundul oceanelor în căutare de țiței și gaze naturale.
Fram este astăzi și numele unui petrolier, dar și al unui alt vas de croazieră în zone polare, încă „sălbatice”. Tot Fram este și motorul care consumă energie ca să ne aducă acasă –în frigidere – câte un crâmpei de gheață polară. Astfel, Fram ajunge să fie azi și simbolul pionieratului mașinii care – sub comanda omului – învinge mediul. Oamenii – altădată exploratori ai necunoscutului – au devenit cea mai puternică amenințare la adresa naturii înconjurătoare.
Dar tot Fram este, pentru mulți copii de orice vârstă, ursul polar – simbol al purității naturii în cea mai aspră formă de manifestare a ei. Odinioară stăpânul Imperiului Alb, Fram ursul polar este alungat azi de pe o banchiză pe alta, iar sub pașii săi banchiza se topește într-o ciorbă planetară încălzită de milioanele de motoare „Fram”. Oamenii se fac vinovați de noul război global, Fram contra Fram. O voce tânără acuză de la tribuna ONU, dar lumea e greu de oprit: suntem flămânzi de tehnologie și avem un groaznic apetit pentru consumul masiv de energie. Regele Cărbune a fost detronat, Regele Petrol este încă la putere, iar Regele Neutron își revendică tronul. Care Fram va câștiga?RELATED ARTICLES