spot_img
AcasăEditorialeO recuperare în V e încă pe tapet


O recuperare în V e încă pe tapet

Traducere, editare și adaptare: Daniel Apostol

 

LONDRA – Începând cu luna martie, eu unul am fost mai deschis decât alți comentatori cu privire la o redresare economică „în formă de V” din criza provocată de pandemie (deși în mod constant am avertizat despre provocările structurale cu care se confruntă multe economii în deceniul următor). Oriunde am exprimat acest optimism, am fost întâmpinat cu respingere, având în vedere profunzimea și amploarea aparentă a crizei actuale. Și totuși, pe măsură ce înaintăm în luna iulie, multe indicații de vârf și pe termen scurt arată încă o recuperare în formă de V, precum cea realizată de economistul principal al Băncii Angliei, Andy Haldane.

În ciuda complicațiilor ridicate de COVID-19, aceiași indicatori săptămânali și lunari pe care m-am bazat mai demult rămân utili pentru separarea semnalelor corecte de zgomot. Încă din vremurile de debut ca economist-șef pentru Goldman Sachs, am ajutat la dezvoltarea unui index „Global Leading Indicator” (GLI), conceput să fie la fel de precis dar mai rapid decât indicele OCDE pe termen lung, precum și mai predictiv pentru comportamentul pieței financiare.

De acum șapte ani când am părăsit industria financiară, am continuat să monitorizez în fiecare lună componentele GLI disponibile publicului. Acestea includ indicii managerilor de achiziții (PMI) din SUA; noi comenzi în raport cu stocurile; SUA cereri săptămânale de șomaj; sondajul belgian de încredere în afaceri; și cifrele de export lunare din Coreea de Sud. Și pentru sugestii suplimentare despre starea economiei globale, se pot urmări, de asemenea, sondaje PMI binecunoscute din alte țări, precum și sondaje lunare cum este indexul german privind climatul de afaceri. În mod crucial, mulți indicatori similari sunt disponibili pentru China și sunt, în general, mult mai de încredere decât ar putea gândi criticii aceastei țări.

În plus față de acești indicatori pe termen scurt sunt cei care privesc mai larg condițiile financiare. De la sfârșitul lunii februarie până în martie, când COVID-19 a afectat Coreea de Sud și Italia, piețele financiare au reacționat la conștientizarea pe scară largă a faptului că criza va atinge proporții pandemice. Piețele de acțiuni au suferit o scădere accentuată, iar condițiile financiare globale s-au îngustat semnificativ.

Drept urmare, toți indicatorii de frecvență înaltă menționați anterior s-au prăbușit corespunzător. În martie și aprilie, exporturile din Coreea de Sud au scăzut brusc, indicatorii PMI au căzut peste tot, iar șomajul a atins cote alarmante în multe țări (fără excepție și în Statele Unite), în ciuda inițiativelor dramatice ale multor guverne de a domoli șocul. Aceste tendințe au urmat, în mod previzibil, răspândirii bruște a COVID-19 în lumea dezvoltată, unde ratele de infecție “au explodat” și economiile au fost închise.

De atunci, pandemia a făcut ravagii în economiile emergente și în curs de dezvoltare, precum și în multe părți din SUA. Scara absolută a situației de urgență pentru sănătatea publică, combinată cu experiența fără precedent a măsurilor de blocare la nivelul întregii economii, a oferit crizei o perspectivă dramatică și apocaliptică. Nu este surprinzător că mulți oameni pun la îndoială o perspectivă optimistă.

Cu toate acestea, indicatorii actuali de înaltă frecvență sugerează că o recuperare în formă de V rămâne totuși posibilă. La urma urmei, guvernele din întreaga lume au preparat un masiv răspuns de politici economice la scară largă, intervenind prin măsuri monetare și fiscale remarcabile. Deja, multe guverne au depășit cu mult scala de răspuns la criza financiară globală și recesiunea 2008-10.

Este adevărat, factorii de decizie au fost concentrați mai mult pe rezolvarea situațiilor imediate de sănătate și de criză economice punctuale decât pe stimuli; dar multe dintre cele mai importante inițiative de reacție la criză vor continua să aibă un efect de durată. De exemplu, schemele de subvenții finanțate pentru a susține veniturile gospodăriilor aflate în cele mai grave condiții de blocare au sporit, în multe cazuri, volumul economiilor personale, ceea ce se va traduce în viitor într-o creștere a cheltuielilor (acolo unde circumstanțele permit). Și acesta este doar unul dintre numeroasele motive pentru care indicii de pe piețele financiare au crescut brusc în ultimele săptămâni.

Astea poate nu sunt vremuri normale, dar, în mod obișnuit, o astfel tendință ar sugera o redresare economică. Mai mult, mulți dintre indicatorii cheie de înaltă frecvență se îmbunătățesc, de asemenea, iar unii în mod semnificativ. Două luni consecutive de date privind ocuparea forței de muncă în SUA și indicatori PMI lunari din SUA, Europa și Asia arată asta.

În special, în ciuda provocărilor continue din China, indicele PMI Caixin a ajuns în luna Iunie la maximul ultimilor zece ani (58,4). Iar pentru cei care se îndoiesc de validitatea datelor chineze, merită să ne amintim că același indice a scăzut la 26,5 în februarie. Mai mult decât atât, exporturile din Coreea de Sud au fost substanțial mai puternice decât în ​​lunile anterioare (deși erau cu 11% mai mici anul trecut).

Evident, toată această mișcare către o recuperare în formă de V este provizorie. Dacă economiile majore sunt obligate să se închidă din nou, indicatorii cheie de înaltă frecvență și condițiile financiare mai largi vor lua, fără îndoială, încă o dată curba negativă. Dar dacă blocajele rămân localizate și temporare, dacă sistemele de sănătate continuă să extindă testarea și mai ales dacă se dezvoltă un vaccin sau tratamente mai eficiente, perspectivele economice nu trebuie să fie la fel de sumbre pe cât de mulți cred asta.

Dacă se ajunge la o recuperare în formă de V, va fi important să ne îndreptăm atenția către alte probleme, cum ar fi calitatea creșterii viitoare. Nu trebuie să repetăm greșelile din 2009-10, când recuperarea a lăsat mult de dorit în ceea ce privește câștigul și incluziunea productivității. Creatorii de politici publice vor trebui să dovedească mult mai multă imaginație și să gândească mai radical decât au făcut-o în urmă cu un deceniu. Dar acesta este un subiect pentru un alt comentariu.

CASETĂ AUTOR:

Jim O´Neill, fost președinte al Goldman Sachs Asset Management și fost ministru al Trezoreriei Regatului Unit, este președintele Chatham House.

Daniel Apostol, este jurnalist, Director Editorial Jurnalul, Economistul și ClubEconomic.ro

 






















RELATED ARTICLES