spot_img
AcasăEuropaJuncker: Vreau ca România să intre în spațiul Schengen până în ianuarie...


Juncker: Vreau ca România să intre în spațiul Schengen până în ianuarie 2019

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat joi, în timpul recepției oferite la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, că vrea ca raportul MCV să fie ridicat pentru România, iar țara noastră să fie primită în Schengen înainte de primul semestru din 2019, când aceasta trebuie să preia președinția Consiliului European, transmite News.ro.

„Aș vrea ca până atunci, iar aceasta este o promisiune pe care am făcut-o la începutul mandatului meu, aş vrea ca până atunci MCV să fie anulat. Nu se poate să prezidezi UE când ai impresia că eşti controlat, observat de alţii”, a subliniat el.

De asemenea, președintele Comisiei a adăugat că UE va trebui să recunoască faptul că România a îndeplinit toate criteriile MCV și trebuie să devină membră în Spațiul Schenghen. „Nu vreau, pe măsură ce se apropie momentul să facem acest lucru, în condiţiile în care s-a întâmplat deja acest lucru în urmă cu câţiva ani, să fie adăugate noi criterii si noi conditii celor existente deja”, a adăugat acesta.

Juncker consideră că proiectul Europei cu mai multe grade de integrare va permite o cooperare mai bună în blocul comunitar, după ce Marea Britanie va ieși din UE și a adăugat de asemenea că UE se construiește „în armonie, uneori cu ritmuri diferite”, însă că nu este de acord cu „expresia stângace de Europă cu mai multe viteze”. Președintele executivului european este de părere că această expresie poate crea o impresie românilor referitoare la faptul că Bruxellesul „vrea să ridice o nouă Cortină de Fier”.

„România are un viitor frumos în faţa sa, datorită (…) şi curajului, inteligenţei românilor, care, după aderarea la UE, au dovedit că sunt parteneri fiabili (…) şi că sunt respectaţi în Europa”, a apreciat Juncker.

„Cred că România şi Uniunea Europeană (…) pot face multe lucruri împreună”, a declarat oficialul și a adăugat că Europa a încetat să mai fie împărțită în două blocuri, odată cu aderarea României la Uniune.

„Primind România în familia europeană, am pus capăt acelui decret funest de după război care prevedea ca Europa să fie împărţită întotdeauna în două  blocuri ireconciliabile. În mod paşnic am făcut în aşa fel încât acest decret să fie anulat de istorie”, a adăugat Juncker la recepţia oferită la Cotroceni cu ocazia Zilei Europei, felicitând poporul român pentru parcursul european.

 


RELATED ARTICLES