spot_img
AcasăComunicateContrabanda e crimă organizată!” O nouă campanie anticontrabandă și o nouă donație...


Contrabanda e crimă organizată!” O nouă campanie anticontrabandă și o nouă donație pentru echipele canine

București, 17 septembrie – Campania națională „Contrabanda e crimă organizată!” care urmărește conștientizarea efectelor negative ale fenomenului, a fost lansată astăzi, la Giurgiu, în cadrul unei conferințe de presă la care a participat și Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice.
Lansată în parteneriat cu ANAF, Direcția Generală a Vămilor (DGV), Poliția de Frontieră, Poliția Română, cu sprijinul JTI România, prin www.faracontrabanda.ro, campania se derulează în perioada septembrie – octombrie în județele de graniță, cele mai afectate de comerțul ilicit și în București, pe TVR și canalele sale regionale, prin afișaj stradal, în zona frontierei, în aeroporturi, la metrou, precum și în online. Este a opta campanie publică anticontrabandă de acest tip. Materiale și informații suplimentare pot fi găsite pe www.faracontrabanda.ro și pe www.facebook.com/faracontrabanda.ro.
„Mesajul subliniază că fenomenul contrabandei face parte din crima organizată, alături de traficul de droguri, arme sau persoane, dar și de evaziune”, a declarat Alexandru Lupu, reprezentant al Comunicator Media, realizatorul campaniei.
Cu prilejul lansării, JTI România a anunțat continuarea parteneriatului de susținere a echipelor canine, pe baza Protocolului de colaborare demarat în 2005 cu ANAF și continuat ulterior cu Vama. Astfel, încă 11 câini vor fi instruiți la Centrul de Formare Echipe Canine și Întreținere a Dresajului din Giurgiu, urmând să obțină triplă specializare – depistarea de țigarete, droguri și bani. Echipele canine mobile, formate dintr-un inspector vamal și un câine, activează în punctele vamale din toată țara și fac parte din mijloacele operative utilizate de DGV pentru prevenirea și combaterea contrabandei cu țigarete, a traficului de droguri și a evaziunii fiscale.
„Câinii sunt cel mai bun exemplu pentru om în ceea ce privește loialitatea și dăruirea la serviciu. Ei sunt o prezență care îi descurajează pe cei care practică contrabanda, un mijloc eficient de luptă împotriva acestui fenomen. Merită cele mai bune condiții de îngrijire și pregătire”, a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice.
Din 2010 și până în prezent, JTI România a susținut formarea a peste 50 de echipe canine, donând Autorității Vamale câini, hrană și echipamente necesare acestora.
Valoarea bunurilor confiscate de echipele canine din cadrul DGV și amenzile aplicate, în perioada 2013 – 2019 (semestrul 1), depășește 40 de milioane de lei. Doar în perioada 2018 – 2019 (semestrul 1), echipele canine au confiscat bunuri și au contribuit la aplicarea unor amenzi în valoare de peste 10,3 milioane de lei.
„De-a lungul timpului, ANAF, prin Direcția Generală a Vămilor, a depus eforturi susținute în vederea combaterii contrabandei cu tutun în special prin dezvoltarea structurii de echipe canine. În primele opt luni ale anului 2019, echipele de supraveghere și control vamal au reușit să confiște 26.615.044 țigarete și să aplice amenzi în valoare de 3.225.010 lei. Ne bucurăm să găsim în JTI un partener de nădejde în vederea întăririi capacităţii de control și a protejării intereselor economice şi de securitate naţională şi comunitară”, a declarat  Vicepreședintele ANAF, Ştefan Cosmin Doliş.
„Câinii sunt incoruptibili, iar rezultatele acestor echipe sunt o dovadă de necontestat. Pregătirea unei echipe debutează cu un stagiu inițial de 10 săptămâni, urmat de alte stagii de perfecționare și întreținere a dresajului. Odată încredințat unui inspector vamal, câinele intră în familia acestuia, iar după retragerea câinelui din serviciu, de regulă, acesta ajunge în familia inspectorului-conducător. Este o muncă de echipă, iar pentru inspectorii vamali pe care-i pregătim, vine cu responsabilitate pe termen lung”, explică Alexandru Ioniță, șef Birou Echipe Canine.
„Intensificarea eforturilor de combatere a contrabandei cu țigarete poate aduce resurse considerabile bugetului de stat, iar acțiunile derulate de autorități, cu sprijinul mediului privat, încep să fie vizibile. Ultimul studiu Novel arată că piața neagră a scăzut sub 14% pentru prima dată în ultimii șase ani. Suntem convinși că la acest rezultat a contribuit și creșterea gradului de conștientizare a efectelor negative ale contrabandei prin campanii publice consecvente”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.
Conform datelor Novel Research, piața neagră a țigaretelor s-a situat în iulie 2019 la 13,7% din totalul consumului. Comerțul ilicit cu țigarete cauzează bugetului de stat prejudicii de circa o jumătate de miliard de euro anual.





















RELATED ARTICLES