spot_img
AcasăComunicateCOVID-19: Comisia lansează o echipă europeană de experți științifici pentru a consolida...


COVID-19: Comisia lansează o echipă europeană de experți științifici pentru a consolida coordonarea și răspunsul medical la nivelul UE

Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană a lansat un grup consultativ privind COVID-19 alcătuit din epidemiologi și virusologi din diferite state membre pentru a formula orientări ale UE cu privire la măsurile de gestionare a riscurilor, bazate pe date științifice. Acest grup, care a fost creat pe baza unui mandat primit din partea statelor membreCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent, va fi prezidat de președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, și coprezidat de Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

17/03/2020

Președinta von der Leyen a declarat: „Coronavirusul schimbă într-un mod rapid viața și societățile noastre. Toate guvernele trebuie să ia în fiecare zi decizii adecvate și în cunoștință de cauză pentru populația Europei. Acesta este motivul pentru care expertiza științifică și consultanța potrivită sunt acum mai valoroase ca niciodată. Sunt recunoscătoare tuturor experților de renume din acest grup pentru ca își folosesc cunoașterea în beneficiul comunității.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Alături de specialiștii din domeniul sănătății publice, în prima linie se află și medicii clinicieni, epidemiologii și virusologii pentru a lupta împotriva răspândirii COVID-19. Atât timpul cât și știința contează dacă ne dorim să câștigăm această luptă. Acest grup va juca un rol important în răspunsul medical al UE împotriva pandemiei. Activitatea va fi complementară celei întreprinse de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor.”

 

Grupul va oferi consultanță Comisiei cu privire la:

  • Formularea de măsuri aplicabile tuturor statelor membre în funcție de diferitele etape ale epidemiei în UE și luând în considerare contextele naționale specifice;
  • Identificarea și reducerea lipsurilor, inconsecvențelor sau deficiențelor în măsurile luate sau care urmează să fie luate în ceea ce privește limitarea și gestionarea răspândirii COVID-19, inclusiv în abordări și tratamente clinice, pentru a depăși impactului cauzat de virus;
  • Prioritizarea asistenței medicale, a protecției civile și a altor resurse, precum și măsurile de sprijin care urmează să fie organizate sau coordonate la nivelul UE;
  • Ulterior, recomandarea de măsuri de politici pentru atenuarea consecințelor pe termen lung ale COVID-19.

Șapte persoane din șase state membre compun acest grup, iar acestea vor acționa în nume propriu și în mod independent. Centrul European de Prevenire și Control al BolilorCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent (ECDC), Agenția Europeană pentru MedicamenteCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent (EMA) și Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgențăCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedent (ERCC) vor participa în calitate de observatori.

Membrii vor delibera cel puțin de două ori pe săptămână — dacă nu mai mult — prin intermediul videoconferințelor, pe baza întrebărilor adresate de către Comisie sau din proprie inițiativă.

Prima reuniune oficială a grupului va avea loc mâine, miercuri, 18 martie. Comisia va publica online ordinea de zi și documentele grupului pentru a asigura o comunicare transparentă și coordonată în ceea ce privește răspunsul UE la combaterea răspândirii pandemiei.

RELATED ARTICLES