spot_img
AcasăComunicateRaport PwC: Extinderea vietii active ar putea avea un aport de 3.500...


Raport PwC: Extinderea vietii active ar putea avea un aport de 3.500 de miliarde de dolari la PIB-ul tarilor OECD

     Potrivit raportului Golden Age Index elaborat de PwC, Islanda, Noua Zeelanda si Israel sunt lideri in ceea ce priveste implicarea persoanelor varstnice pe piata muncii . Reconversia profesionala si invatamantul pe tot parcursul vietii vor fi extrem de importante pentru a permite persoanelor in varsta sa beneficieze de oportunitatile de angajare oferite de inteligenta artificiala (AI) si tehnologiile conexe.

Prelungirea vietii active in munca pentru a reflecta imbatranirea populatiei anumitor tari ar putea genera, pe termen lung, aproximativ 3.500 de miliarde  de dolari pentru economiile tarilor OECD, bani proveniti din dezvoltarea unor resurse neexploatate pana acum.

In acelasi timp, Islanda, Noua Zeelanda si Israel sunt lideri in ceea ce priveste implicarea persoanelor varstnice pe piata muncii, fiind astfel modele pentru alte tari din acest punct de vedere, potrivit raportului Golden Age Index elaborat de PwC. Intre 2015 si 2050 numarul persoanelor cu varste de 55 de ani si peste, este estimat sa se mareasca cu aproape 50% si sa ajunga la jumatate de miliard, in cele 35 de tari membre ale OECD. Dar cati dintre acesti oameni vor lucra in continuare?

De asemenea, raportul Golden Age Index realizat de PwC analizeaza succesul tarilor OECD in promovarea participarii persoanelor in varsta pe piata muncii, luand calcul datele privind ocuparea fortei de munca si formarea profesionala. Raportul subliniaza ca statele membre ar putea beneficia de castiguri economice semnificative daca isi vor imbunatati cotele de angajare pentru cei peste 55 de ani la nivelul statelor cele mai performante in aceasta privinta.

Rata actuala de participare pe piata muncii a persoanelor cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani variaza puternic in randul tarilor membre OECD, de la 84% in Islanda si 78% in Noua Zeelanda la doar 38% in Grecia si 34% in Turcia.

De pilda, cresterea ratei de angajare a celor peste 55 de ani la nivelul din Noua Zeelanda poate aduce un plus de aproximativ 815 miliarde de dolari la Produsul Intern Brut al Statelor Unite ale Americii, de 406 miliarde de dolari la cel al Frantei si de 123 de miliarde pentru cel al  Japoniei – cu un surplus total, in toate tarile OECD de aproape 3.500  miliarde de dolari. “Este o veste buna faptul ca traim mai mult. Dar o populatie imbatranita pune presiune financiara pe sistemele de sanatate, de ajutor social si de pensii, iar aceasta situatie va deveni si mai acuta in timp. Pentru a ajuta la compensarea acestor costuri mai mari, persoanele varstnice ar trebui incurajate si sprijinite sa ramana pe piata fortei de munca mai mult timp. Acest lucru ar ajuta, pe de o parte, la cresterea PIB-ului, ar imbunatati puterea de cumparare si ar duce la cresterea veniturilor din taxe, iar pe de alta parte ar duce la imbunatatirea starii de sanatate dar si a bunastarii persoanelor varstnice prin faptul ca vor fi active din punct de vedere mental si fizic mai multa vreme”, spune Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Din punct de vedere guvernamental, aceste lucruri pot fi realizate prin reformarea sistemului de pensii si oferirea de stimulente care sa incurajeze pensionarea la o varsta mai inaintata – pasi pe care unele tari i-au facut deja. Caracteristicile comune ale tarilor cu cele mai bune performante in acest raport se refera la o piata a muncii care sustine flexibilitatea si implementarea de reforme special concepute pentru persoanele in varsta, cum ar fi regandirea locurilor de munca pentru a satisface abilitatile fizice ale acestor persoane. Politicile publice de succes in acest sector implica cresterea varstei de pensionare, sprijinirea unui program de lucru flexibil, imbunatatirea flexibilitatii sistemului de pensii si oferirea de programe de pregatire suplimentara si de reconversie profesionala care sa-i ajute pe varstnici sa devina digital adopters.

Raportul Golden Age Index ofera o analiza statistica riguroasa a factorilor care stau la baza unor procente mai mari de persoane in varsta active in campul muncii in cele 35 de tari membre OECD.

Rezultatele analizei arata ca stimulentele financiare, precum politica sistemului de pensii si beneficiile familiale, pot influenta decizia oamenilor de a ramane angajati, si ca speranta de viata mai mare este asociata cu prelungirea perioadei de viata active. De asemenea, studiul arata ca programul de lucru flexibil si optiunile de pensionare partiala pot genera beneficii pentru angajatori, la fel cum ar face-o si reamenajarea spatiilor de munca si reproiectarea posturilor pentru  a satisface nevoile profesionale in schimbare ale lucratorilor in varsta.

Totodata, Un alt aspect analizat de raportul Golden Age Index  analizeaza implicatiile  generate de folosirea tot mai accentuata a inteligentei artificiale si a tehnologiilor conexe de automatizare a locurilor de munca pentru persoanele in varsta. Studiul arata ca aceste tehnologii aduc atat oportunitati, cat si provocari pentru cei peste 55 de ani.

Aproximativ 20% dintre locurile de munca care sunt ocupate in acest moment de persoane in varsta sunt in pericol de a fi inlocuite de procese automatizate in urmatorul deceniu, asadar reconversia profesionala si invatarea pe tot parcursul vietii vor fi extrem de importante pentru a-i ajuta sa ocupe locurile de munca nou create de inteligenta artificiala si tehnologiile conexe.

“Inteligenta artificiala poate ajuta la dezvoltarea economica, poate genera mai multe locuri de munca si poate sprijini prelungirea vietii active. De exemplu, platformele digitale pot ajuta persoanele in varsta sa-si promoveze abilitatile catre un public mai mare. Cu toate acestea, estimarile noastre preconizeaza ca angajatii varstnici sunt mai expusi riscului de a-si pierde locul de munca din cauza automatizarii, comparativ cu alte grupe de varsta, in conditiile in care aproximativ 20% din locurile de munca actuale care sunt ocupate, in acest moment, de persoane de peste 55 de ani sunt in pericol de a fi inlocuite de procese automatizate in urmatorul deceniu. Masurile de sustinere a invatarii pe tot parcursul vietii si a recalificarii pentru angajatii in varsta vor avea un rol esential in maximizarea castigurilor obtinute cu ajutorul acestor tehnologii, reducand in acelasi timp costurile”, spune Oana Munteanu, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Raportul este disponibil aici www.pwc.co.uk/goldenage​.

Metodologie: Raportul PwC Golden Age Index adreseaza performanta nationala pe urmatorii indicatori ai pietei de munca (cu ponderile relative in paranteza): rata de participare pe piata muncii a  angajatilor cu varste cuprinse intre 55-64 de ani (40% pondere); rata de participare a  angajatilor cu varste intre 65-69 de ani (20%); inegalitatile la angajare intre sexe pentru cei cu varste intre 55 si 64 de ani: raportul intre femei/barbati (10%); prevalenta muncii part-time pentru cei intre 55 si 64 de ani (10%); venituri din munca cu norma intreaga pentru cei de cu varste intre 55 si 64 de ani in comparatie cu cei a caror varsta este intre 25 si 54 de ani (10%); varsta medie la iesirea din campul muncii (5%) si cotele de participare la cursurile de perfectionare: raport grupa de varsta 55-64 fata de grupa de varsta 25-54 de ani (5%). Acesti indicatori sunt ajustati, ponderati si grupati pentru a genera valori corelate pentru fiecare tara in parte. Aceste valori corelate sunt masurate pe o scara de 0 la 100, cu media valorica la nivelul OECD de 50 stabilita la nivelul anului  2003. Totusi, valoarea corelata medie pentru anii 2007, 2014, 2015 si 2016 poate fi mai mare sau mai mica decat valoarea initiala din 2003.

Datele sunt obtinute de la OECD. Ne concentram mai mult asupra grupei de varsta 55-64 de ani din motive de date. Cu toate acestea, includem cota angajarilor totale pentru cei cu varste cuprinse intre 65 si 69 ani in index si cercetam toti angajatii peste 55 de ani pentru a calcula posibilul surplus acumulat in PIB datorita ratelor mai mari a angajarilor celor in varsta (cu Noua Zeelanda drept reper pentru raportul din acest an, inlocuind Suedia din rapoartele anterioare deoarece aceasta a cazut pe locul 5 in index).

Scopul PwC este de a construi incredere in sanul societatii si de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Firmele din reteaua PwC ajuta organizatiile si indivizii sa creeze valoarea adaugata de care au nevoie. Suntem o retea de firme prezenta in 158 de tari cu mai mult de 236.000 de specialisti dedicati oferirii de servicii de calitate de audit, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri. Spuneti-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastra si descoperiti mai multe informatii despre noi vizitand site-ul www.pwc.ro.






















RELATED ARTICLES