spot_img
AcasăRevista PreseiRevista presei 21-25 august 2017


Revista presei 21-25 august 2017

Romania a avut cea mai mare scadere anuala a lucrarilor de constructii din UE si in luna iunie

logo-agerpres
Luna iunie 2017 a fost a treia luna consecutiva in care Romania a inregistrat cel mai mare declin anualizat al lucrarilor de constructii din Uniunea Europeana, minus 6,3%, arata datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistica (Eurostat). De asemenea, Romania si Slovacia au fost singurele state membre UE in care lucrarile de constructii au scazut in luna iunie 2017, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. La nivelul Uniunii Europene, lucrarile de constructii au inregistrat un avans anual de 3,6%, iar in zona euro au crescut cu 3,4%. Statele membre UE, in care lucrarile de constructii au inregistrat cel mai puternic avans anual, au fost: Ungaria (27,2%), Slovenia (21,2%) si Suedia (17,3%).
Sursa: Agerpres

Maximul ultimilor noua ani: Romanii au luat credite noi de consum de 9,5 mld. lei in S1, insa mai au mult pana la 14,5 mld. credite noi luate in S1 din 2008

logo-zf
Bancile locale au acordat credite pentru consum in lei si euro in valoare de 9,5 miliarde de lei (2 mld. euro) in perioada ianuarie – iunie a acestui an, maximul ultimilor noua ani, arata calculele ZF pe baza datelor BNR. Fata de primul semestru al anului trecut, creditele noi pentru consum acordate de bancile locale sunt mai mari cu circa 6%. Pe de alta parte, in comparatie cu prima jumatate a anilor de boom economic 2007-2008, finantarile noi sunt cu aproximativ 30% mai mici. Cea mai mare parte a creditelor noi acordate in prima jumatate a acestui an, 99% din valoarea totala a imprumuturilor, echivalentul a 9,4 miliarde de lei, sunt in moneda locala, situatie diferita de perioada 2007-2008, cand mai mult de jumatate din finantarile pentru consum se acordau in euro.
Sursa: Ziarul Financiar
EXCLUSIV Guvernul pregateste un nou atac la pensiile private: vrea sa taie jumatate din contributiile viitoare la Pilonul II. 7 milioane de romani afectati

logo-profit
Ministerul Finantelor vrea sa diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contributia virata de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), au declarat pentru Profit.ro surse din piata de profil. Daca va fi aplicata, masura va afecta dramatic dinamica sumelor acumulate in cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participantilor la acest sistem. Masura ar urma sa fie aplicata de anul viitor, au mai spus sursele citate. In primele discutii cu reprezentantii industriei de profil, Ministerul Finantelor a propus si varianta mai dramatica de reducere a contributiei, de la 5,1% la 1%, ceea ce ar fi insemnat o diminuare de 80%.
Sursa: Profit.ro

Fitch Rating: Cresterea puternica a salariilor si politica fiscala prociclica majoreaza riscul supraincalzirii economiei

logo-zf
Romania a inregistrat un nou trimestru de crestere economica solida, 5,7% in T2, an/an, dar majorarea puternica a salariilor de la inceputul anului si politicile fiscale prociclice au crescut riscul de supraincalzire a economiei, sustine agentia americana de evaluare financiara Fitch Ratings, intr-o analiza publicata pe site-ul institutiei. „Cresterea rapida a inceput sa genereze riscuri la adresa indicatorilor externi. Exista riscul supraincalzirii economiei pe masura ce cresterea salariilor depaseste cresterea productivitatii.“
Sursa: Ziarul Financiar

MFP: PE PRIMELE ŞAPTE LUNI ALE ACESTUI AN, Execuţia bugetului general s-a încheiat cu un deficit de 0,63% din PIB

logo-bursa
Execuţia bugetului general consolidat pe primele şapte luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 5,1 miliarde lei, respectiv 0,63% din PIB, faţă de deficitul de 1,74 miliarde lei, respectiv 0,23% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului trecut, informează un comunicat de presă al Ministerului Finanţelor Publice (MFP), trimis astăzi Redacţiei. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 141,2 miliarde lei, reprezentând 17,3% din PIB, au fost cu 9% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, anunţă MFP, care precizează că s-au înregistrat creşteri faţă de anul trecut la încasările din contribuţiile sociale (+16,4%), din impozitul pe salarii şi venit (+10,8%) şi din venituri din capital (+15,2%). Încasările din impozite şi taxe pe proprietate au scăzut cu 6,5% faţă de perioada similară din 2016, scăderea fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcţii speciale, adaugă ministerul.
Sursa: Bursa

MINISTERUL MUNCII: Majorarea salarială de 15% pentru complexitatea muncii va deveni aplicabilă în 2019

logo-bursa
Majorarea salarială de 15% pentru complexitatea muncii, drept nou introdus de Legea salarizării unitare şi care se acordă funcţionarilor publici şi personalului contractual din unele instituţii şi autorităţi publice, va deveni aplicabilă în anul 2019, moment în care salariile vor fi calculate în intregime în funcţie de prevederile noii legi, au precizat astăzi reprezentanţii Ministerului Muncii, potrivit News.ro. Aceştia au transmis clarificări cu privire la acordarea drepturilor salariale urmare a adoptării Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Documentul reiterează faptul că „începând cu data de 1 iulie 2017 se menţine în plată, la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază”, potrivit art. 38 alin. (2) lit. a) din respectiva lege.
Sursa: Bursa

Miliardarul Comanescu trimite Upetrom 1 Mai in insolventa, dupa 7 ani de pierderi. Datoriile se ridica la 240 milioane de lei

logo-economia
Upetrom 1 Mai SA a intrat in insolventa, dupa sapte ani de pierderi consecutive. PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services IPUR a fost desemnat administratorul judiciar al societatii detinute de omul de afaceri Gabriel Comanescu. Upetrom 1 Mai si-a cerut insolventa pe 3 august, iar instanta a aprobat cererea pe 11 august. Upetrom este o companie care are ca obiect de activitate fabricarea utilajelor pentru extractia hidrocarburilor si constructii, iar anul trecut a avut o cifra de afaceri de putin peste 29 de milioane de lei (aprox. 6,5 milioane de euro), dar a inregistrat pierderi de 19,3 milioane de euro (aprox. 4,3 milioane de euro).
Sursa: Economica.net

CFR Calatori: Profit de 64 de milioane de lei la 7 luni

logo-agerpres
CFR Calatori a consemnat, in primele sapte luni ale acestui an, un profit de 64 de milioane de lei, conform datelor furnizate, luni, de companie. In primul semestru, CFR Calatori a avut o cifra de afaceri de 931,8 milioane lei, in crestere cu 14% comparativ cu cea din perioada similara a anului trecut. Veniturile proprii au crescut cu 16%, de la 430,6 milioane de lei la finele lunii iunie 2016, la 499 milioane de lei in primul semestru din acest an. Numarul de calatori pe km a ajuns in primele sase luni la 2,25 miliarde, de la 2,03 miliarde la finele lunii iunie 2016.
Sursa: Agerpres

McDonald’s a devenit al doilea jucator de pe piata de cafenele din Romania, cu afaceri de peste 36 de milioane de lei

logo-zf
Gigantul american detine 26 de cafenele sub brandul McCafe, toate deschise in incinta restaurantelor grupului – Anul trecut au fost inaugurate sase unitati, iar compania are in plan sa continue expansiunea in 2017 in acelasi ritm – Cafenelele contribuie cu 6% la totalul businessului. McDonald’s a ajuns la 26 de cafenele in Romania sub brandul McCafe, iar acestea contribuie cu 6% la cifra de afaceri a grupului pe piata locala, adica cu circa 36 de milioane de lei. Businessul total al gigantului american a depasit anul trecut pragul de 600 de milioane de lei, acesta fiind cel mai bun rezultat de pana acum, conform datelor publice.
Sursa: Ziarul Financiar

Primii cinci distribuitori IT&C din Romania au avut venituri de 1,9 mld. lei in 2016

logo-zf
Cei mai mari cinci jucatori de pe piata locala care activeaza in zona de distributie IT&C au inregistrat afaceri cumulate de 1,9 miliarde lei anul trecut, peste 50% din acestea fiind generate de liderul pietei, Network One Distribution (NOD), conform anuarului ZF „Cei mai mari jucatori din IT si telecom”. Ceilalti patru jucatori din top sunt Elkotech, ABC Data Distributie, Asbis Romania si Skin Media.
Sursa: Ziarul Financiar

Chiriile, la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani; o garsoniera in Bucuresti a ajuns la 228 de euro/luna

logo-agerpres
Chiria medie ceruta pentru o garsoniera in Bucuresti a ajuns la circa 228 de euro pe luna in 2017, in crestere cu 4,58% fata de 2016, cand era de 218 euro pe luna si cu 1,83% peste valoarea din anul 2012, de 222 euro lunar, preturile actuale situandu-se la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, conform unui studiu realizat de un portal imobiliar.
Sursa: Agerpres

Consiliul BVB nu a prelungit contractul de director general lui Ludwik Sobolewski, din lipsa de cvorum

logo-agerpres
Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) nu a luat decizia prelungirii contractului directorului general Ludwik Sobolewski, din lipsa de cvorum, se arata intr-o informare publicata pe site-ul operatorului pietei de capital. „Decizia privind prelungirea contractului de mandat al directorului general nu a fost luata in sedinta Consiliului Bursei, convocata pentru acest subiect in data 18 august 2017, din lipsa de cvorum”, se arata in document.
Sursa: Agerpres

Trei sferturi dintre firmele din Romania au ajuns sa apeleze la creditul furnizor (studiu)

logo-agerpres
Trei sferturi dintre firmele din Romania au ajuns sa apeleze la creditul furnizor, in conditiile in care finantarea bancara reprezinta, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil, se arata intr-un studiu realizat de Keysfin si remis, miercuri, AGERPRES. „Afacerile pe banii partenerilor si clientilor au devenit o adevarata moda in economia romaneasca. In lipsa unui capital suficient, tot mai multe firme aleg sa intarzie platile, apeland la creditul furnizor, un mecanism economic de finantare de business, fara dobanda, care se extinde tot mai puternic. 75% dintre firmele din economia romaneasca au ajuns sa apeleze la aceasta solutie, in conditiile in care finantarea bancara reprezinta, mai ales pentru IMM-uri, un domeniu greu accesibil”, se arata in document.
Sursa: Agerpres

Renault anunta inceperea construirii viitorului sediu din Bucuresti, impreuna cu Globalworth

logo-profit
Renault anunta inceperea lucrarilor la noul sediu al companiei, care va reuni toate activitatile desfasurate in Bucuresti de angajatii sai. Constructia va fi realizata de Globalworth Real Estate, partenerul Renault in acest proiect. Fondul de investitii imobiliare Globalworth a fost infiintat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas. Renault a anuntat anul trecut decizia de a muta intr-un singur sediu toate activitatile companiei din Bucuresti.
Sursa: Profit.ro

Cifra de afaceri a Farmec depaseste 105,5 milioane lei, in crestere cu 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut

logo-wall-street
Farmec, producator roman de cosmetice, a inregistrat in primul semestru al anului 2017 o cifra de afaceri de 105,5 milioane lei, ceea ce inseamna o crestere cu 9% fata de aceeasi perioada din 2016. Cifra de afaceri din acest an a fost sustinuta de extinderea semnificativa a retelei de magazine Farmec si Gerovital, care in prezent numara 19 magazine de brand, deschise atat in marile centre comerciale, cat si in zonele cheie ale oraselor. De la inceputul anului, au fost inaugurate 8 magazine de brand, urmand ca cel putin alte 2 spatii sa fie deschise pana la finele acestui an.
Sursa: Wall-Street.ro

Profituri mari «legate in serie» la companiile din energie

logo-capital
AVANT Consumul national de energie electrica, gaze naturale si combustibili a crescut in prima jumatate a anului, iar evolutia se observa atat in rezultatele companiilor de profil, cat si in avansul economiei. Economia Romaniei a crescut cu 5,9% in primul semestru al anului, o crestere care ne situeaza pe primele locuri in Uniunea Europeana. Sectorul de consum a fost cel care a sustinut cel mai mult aceasta apreciere a PIB, cu influente directe asupra rezultatelor companiilor. Ne-am oprit asupra sectorului energetic pentru a vedea cum au evoluat cifrele acestora in prima jumatate a anului. Transelectrica, operatorul national de transport a energiei electrice, a inregistrat in prima jumatate a anului un profit net de 98 milioane lei, in scadere de aproape 31% fata de aceeasi perioada din 2016.
Sursa: Capital

Livrarile de spatii noi pe piata de retail vor fi la un minim istoric al ultimilor 14 ani, in 2017 (analiza)

logo-agerpres
Sectorul industrial si logistic din Romania va inregistra in acest an un nivel record al livrarilor, de aproximativ 480.000 de metri patrati, in timp ce in piata de retail livrarile de spatii noi vor fi la un minim istoric al ultimilor 14 ani, cu un nivel de aproximativ 70.000 de metri patrati, se arata intr-o analiza remisa joi AGERPRES. „In primul semestru al acestui an, in Romania au fost livrate spatii comerciale noi cu o suprafata de doar 9.000 de metri patrati, respectiv prima etapa a proiectului Prima Shops din Oradea si extinderea galeriei comerciale detinute de Carrefour in Brasov. In prima jumatate a anului 2016 au fost livrate in Romania spatii comerciale de 69.000 mp (Shopping City Timisoara, Mercur Craiova si Satu Mare Shopping Plaza), astfel ca scaderea a fost de 87%. In cea de-a doua jumatate a anului este anuntata livrarea unor spatii noi de retail cu o suprafata cumulata de aproximativ 60.000 mp (Ramnicu Valcea Mall, extinderile proiectelor Galati Shopping City si AFI Palace Cotroceni, precum si cea de-a doua faza a proiectului Prima Shops din Oradea), astfel ca nivelul total al livrarilor de spatii comerciale in 2017 se va situa la aproximativ 70.000 de metri patrati”, se arata in document.
Sursa: Agerpres

















RELATED ARTICLES