Femei de elită din domeniul Data Science se reunesc în data de 7 martie, la Cercul Militar Național, începând cu ora 10.30, în cadrul conferinței Women in Data Science (WiDS), organizată de Think Thank 360 sub patronajul Stanford University si cu susținerea Ambasadei SUA la București. Women in Data Science, aflat la a doua ediție, este un eveniment unic în țara noastră, care își propune să aducă pe agenda publică importanța expertizei feminine în domenii cheie de dezvoltare viitoare precum știința datelor și noile tehnologii, cu accent pe formare și educație și cu un impact important pentru piața forței de munca la nivel național.
În acest an, Think Tank 360 a organizat în premieră în România, concursul internațional WiDS Datathon, sub egida Standford. Echipele românești din mediul academic, privat și guvernamental au concurat, la nivel internațional, cu echipe de profesioniști cu tradiție în domeniul data science. Tema de anul acesta a concursului s-a referit la schimbările climatice și energia verde, iar câștigătorii acestui concurs internațional, dar și clasamentul național, vor fi anunțate în data de 8 martie 2022.
“Având femeia în centrul atenției, proiectul va potența o resursă majoră de competitivitate în zona de cercetare – dezvoltare. Women în Data Science are misiunea de a crește diversitatea de gen în noile profesii care apar odată cu adoptarea noilor tehnologii IT, a declarat președintele Think Thank 360, Mariana Ungurenu.
Inițiativa Women in Data Science (WiDS) își propune să inspire și să educe tinerii din întreaga lume în domeniul științei datelor, cu accent pe sprijinirea femeilor care doresc să exceleze în acest domeniu. WiDS a început ca o conferință tehnică de o zi la Stanford în noiembrie 2015. Cinci ani mai târziu, WiDS reprezintă nu doar o conferință, ci o mișcare globală, cu peste 200 de evenimente regionale, în întreaga lume, în peste 60 țări, ajungând la 100.000 de participanți anual. Acest eveniment oferă întregii lumi oportunitatea de a afla despre cele mai recente cercetări în domeniul științei datelor și aplicații ale acestuia în alte industrii.
Evenimentul din România de anul acesta reunește peste 30 de femei ce lucrează în domeniul științei datelor, din toate sectoarele: public, industrie, mediul academic și hi-tech, iar temele abordate sunt centrate pe subiecte de actualitate, prezentare de soluții pentru problemele cu care ne confruntăm și modul în care au aplicat știința datelor în sectoare de dezvoltare economică imediată. Evenimentul este moderat de Andreea Negru, doctor în economie, președinte al Asociației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA. Cei care doresc să urmărească evenimentul se pot înscrie gratuit pe site-ul conferinței: https://360.org.ro/wids/. Agenda si (speakerii) evenimentului poate fi găsită aici: https://360.org.ro/women-in-data-science-romania-2021/second-edition-2022/
Parteneri strategici ai evenimentului sunt Ambasada Statelor Unite ale Americii la București și Wolters Kluwer România. Parteneri academici ai evenimentului sunt Academia de Studii Economice din București și Universitatea Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Sponsorii principali care fac posibilă organizarea acestei conferințe, contribuind astfel la diseminarea informațiilor privind știința datelor, sunt: OMV Petrom, Banca Comercială Română, Adobe Romania, Thoughtworks România, Enel România, Google Romania, eMAG, UNIQA Asigurări ,MHS Trucks, Data Booster si Regina Maria. La categoria parteneri amintim: Automobile Bavaria (BMW), si S.A., RADIOCOM, Aerotravel, Lotus Cosmetics, Adara Spa, și entitățile patronale: Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin CONAF și Asociația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Autohton ADAA.
Parteneri media: AGERPRESS, Financial Intelligence, Ziarul NEWS, Economistul, Club Economic, MONEY.RO, Ziarul BURSA, România Durabilă.
AGENDĂ EVENIMENT:
PUBLIC PANEL
Mariana Ungureanu- Președinte Think Thank 360
Judy Logan-Co-Director WiDS
Lia Doru-Trandafir- Vice-Preșidinte- Think Thank 360
Ligia Deca- Consilier prezidențial Departamentul Educație și Cercetare, Președinția României
Luminița Popescu- Secretar de stat- Agenția Națională pentru Egalitate de Gen
Pamela Ward-Ministru consilier și ofițer comercial superior regional – Europa de Sud-Est Ambasada României a SUA
Carmen Elena Cîrnu- Director științific – Institutul Național de Informatică
Silvia Vlăsceanu- Director Executiv HENRO
HI TECH PANEL
Lavinia Neagoe – Engineering Manager, Bucharest Tech Site, Google România
Daniela Ene- Manager, Software Development,Adobe
Ina Iovițoiu- Lead Data Scientist Consultant, Thoughtworks România
Marina Bârlescu – Cognitive & Analytics Leader,IBM
Anca Goron- Smart City Deputy Coordinator Life is Hard SA
INDUSTRY PANEL
Florina Andreea Peică- BI Team Coordinator BCR
Claudia Elena Iordache- CEO MHS Truck and Bus
Andreea Vlasie-Bancassurance & Telesales Director, Uniqua Asigurări
Hacour An- Lead Technology Product Manager,Wolters Kluwer
Ana-Maria Pascu- Medical Director, Ponderas Hospital
Maria-Ana Bertoni- Head of Digital Solutions, Enel România
ACADEMIC PANEL
Ana Maria Stancu- Board Member euRobotics
Alexandra Cernian- Lector universitar Universitatea Politehnică București, expert Comisia Europeană
Camelia Crisan- Lector SNSPA, CEO Code Kids
Cristina Boboc-Prof. Univ. Dr. Coordonator Data Science, ASE București
Romana Oancea- Prof. Univ. Academia Forțelor Terestre “Nicolae Balcescu” Sibiu
Natalia Bell-Prof Univ – Tenure Track Marymount University
Ana-Maria Goleanu-Vice-Presedinte Think Thank 360