spot_img
AcasăInternaționalDupă o creștere de 7% în 2017, cererea globală de oțel va...


După o creștere de 7% în 2017, cererea globală de oțel va scădea la 1,6% în 2018

Redresarea economiei mondiale a determinat o majorare a cererii de oțel cu 7% în acest an și cu 1,6% anul viitor după un avans de doar 0,7% în 2016, a comunicat Asociația Mondială a Oțelului (Worldsteel)

Anul viitor, cererea de oțel pe plan mondial ar urma să înregistreze un avans de 1,6%, la 1,64 miliarde de tone.

Utilizarea oțelului în China, cel mai mare consumator din lume, va crește cu 12,4% anul acesta, la 765,7 milioane de tone, și nu se va modifica în 2018, apreciază Worldsteel.

Asociația chineză a fierului și oțelului (CISA) a previzionat luna trecută că producția de oțel a Chinei ar urma să crească anul acesta cu 3-5%, comparativ cu anul trecut, în pofida închiderii unor oțelării vechi. Cel mai mare producător mondial de oțel va face anul acesta aproximativ 840 de milioane de tone de oțel brut, față de 808 milioane de tone anul trecut, a afirmat Qu Xiuli, vicepreședintele CISA.

„Sectorul oțelului din China se modernizează, iar rata de concentrare în această industrie este în creștere”, a apreciat vicepreședintele CISA.

Din cele 808 milioane de tone de oțel produse în 2016, numai aproximativ 36% au fost realizate de primele zece mari oțelării din China, proporția urmând să crească anul acesta.

În august, Comisia Europeană (CE) a introdus taxe antidumping de până la 28,5% pentru anumite tipuri de oțel rezistente la coroziune din China, după ce, în urma investigației lansate în urmă cu opt luni, s-a descoperit că produsele beneficiau de subvenții ilegale din partea autorităților de la Beijing.

Decizia CE vine în urma unei plângeri de la Asociația Europeană a Producătorilor de Oțel — Eurofer, printre membrii căreia se află ArcelorMittal, ThyssenKrupp și Tata Steel Europe.

Importurile de oțel rezistente la coroziune, din China, au urcat cu 45% anul acesta și reprezintă 51% din totalul importurilor UE pentru acest tip de produse, arată datele băncii de investiții Jefferies.

„Cum Voestalpine, Thyssenkrupp și ArcelorMittal au cea mai mare expunere la oțelul galvanizat (rezistent la coroziune), anunțul CE este un catalizator pozitiv pentru majorarea cotei pe piața internă și a marjei de profit”, apreciază analiștii de la Jefferies.


RELATED ARTICLES