spot_img
AcasăInternaționalRevolta populară din Iran ia amploare, iar Garda Republicană amenință cu intervenția...


Revolta populară din Iran ia amploare, iar Garda Republicană amenință cu intervenția în forță

În cincea zi a manifestațiilor împotriva regimului de la Teheran, numărul morților a trecut de 12. Președintele Rouhani a făcut apel la calm și a spus că apără dreptul poporului iranian de a protesta cu ocazia unei intervenții la postul public de televiziune.

Numărul victimelor variază, în funcție de sursă, dar se pare că 12 oameni ar fi murit până acum. Oficialități locale au declarat agenției semioficiale de presă Mehr News că patru persoane au fost ucise duminică noapte, din care două călcate de o mașină de pompieri în orașul din vestul țării, Dorud. La televiziunea de stat s-a anunțat că 10 oameni au murit în timpul luptelor forțelor de securitate cu protestatari înarmați cu puști care au atacat posturi de poliție și baze militare.

Raportul oficial nu precizează locul unde au avut loc aceste incidente violente și nici nu a oferit dovezi care să susțină cele afirmate.

Președintele Hassan Rouhani, încercând să dezamorseze situația, a apărat din nou dreptul poporului iranian de a demonstra.

„Protestele reprezintă o oportunitate, nu reprezintă o amenințare”, a declarat el, potrivit agenției semi-oficiale Students News. Legitimarea celui mai puternic val de disidență din Iran în anii ani a venit la doar câteva ore după ce guvernul a limitat accesul la social media care a fost o sursă majoră de informații – și eventual dezinformare – despre proteste.

Manifestațiile și primele ciocniri cu forțele de securitate au început joia trecută în orașul Mashhad din nord-est, și vizau inițial proasta conducere a economiei țării. Dar, după o zi, accentul s-a mutat împotriva conducătorilor religioși și a forțelor de securitate ale statului care susțin linia dură a islamiștilor. Pe înregistrările video difuzate pe site-urile de socializare precum cel iranian, denumit Telegram, dar și pe Twitter și Instagram se văd protestatari care cer plecarea de la putere a Liderului Suprem, Ayatolahhul Ali Khamenei, care deocamdată nu a comentat public despre această mică revoluție împotriva sa.

Luni seară, în capitala țării, Teheran, sute de polițiști păzeau aproximativ 100 de tineri, bărbați și femei, lucru mai puțin obișnuit pentru un stat islamic, care scandau „Forțe de securitate, sprijiniți-ne! Moarte dictatorului!”. Pe românește ar suna „securitatea e cu noi!”

Opoziția fățișă față de conducătorii țării este deosebit de rar întâlnită în Iran, dar a izbucnit într-un moment în care prețurile și șomajul cresc abrupt, iar disensiunile dintre Iran și SUA s-au agravat.

Președintele SUA Donald Trump a impus sancțiuni suplimentare Iranului și a amenințat că va denunța unilateral acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 pentru garantarea unei utilizări paşnice a programului atomic al Iranului, acord prin care s-a pus capăt sancțiunilor economice și izolării țării.

Liderul american, care a scris de mai multe ori despre proteste, a declarat luni pe Twitter că Iranul „eșuează la toate nivelurile”. „Marele popor iranian este reprimat de mulţi ani. Vrea hrană şi libertate. Bogăţia Iranului este prădată, la fel şi drepturile omului. Este timpul pentru o schimbare”, a adăugat el.

Temutul și puternicul Corp Revoluționar al Gărzii Republicane Iraniane (IRGC) – care apără Revoluția Islamică care a adus la putere în 1979 pe ayatolahi  – a amenințat că va lua măsuri dure dacă mișcările de protest la adresa regimului de la Teheran nu încetează. Protestele populare sunt cele mai mari de la cele din 2009, provocate de alegerile considerate a fi fost manipulate în favoarea președintele antireformator de atunci Mahmoud Ahmadinejad. IRGC este corpul de elită al armatei iraniene, iar comandantul ei raportează direct ayatolahului Ali Kameney, liderul suprem al statului.

„Pumnul de fier al Teheranui a fost dezlănțuit” a spus luni, Farnaz Fassihi, un binecunoscut observator din Iran care a urmărit îndeaproape protestele din țară, și care a raportat că IRGC a anunțat că se ocupă de securitatea din Teheran după ce au apărut noi rapoarte oficiale că din mijlocul mulțimilor de demonstranți s-a deschis focul aspra forțelor de ordine și instituțiilor oficiale ale statului.

Manifestaţiile în Iran nu sunt decât „începutul unei mari mişcări” care ar putea căpăta o amploare mai mare decât cea din 2009, a apreciat avocata iraniană Shirin Ebadi, laureată a premiului Nobel pentru pace, într-un interviu publicat duminică de ziarul italian La Repubblica, citat de agenţia de presă Belga.

„Cred că manifestaţiile nu se vor termina prea devreme. Mi se pare că asistăm la începutul unei mari mişcări de protest care poate merge mai departe de valul din 2009. Nu m-ar mira ca aceasta să devină ceva mult mai mare”, a declarat Ebadi, care trăieşte în exil la Londra.

Cauzele revoltei sunt înainte de toate economice şi sociale. ”În Iran, şi asta nu este ceva nou, există o foarte gravă criză economică. Corupţia în toată ţara este la niveluri înspăimântătoare. Sfârşitul unor sancţiuni legate de acordul asupra programului nuclear cu UE şi SUA în 2015 nu a adus beneficii reale populaţiei, contrar a ceea ce multă lume aştepta”, explică avocata Ebadi.

Tot luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis un mesaj televizat adresat Iranului prin intermediul canalului de internet YouTube, prin care transmitea „succes poporului iranian în căutarea nobilă a libertății” – ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra protestelor, având în vedere că autoritățile din Teheran au acuzat liderii opoziției că slujesc intereselor străine și sunt în cârdășie cu „dușmani” țării precum Arabia Saudită și Israel.

Din acest motiv, Netanyahu a negat în mod expres că Israelul ar fi responsabil pentru tulburările sociale, așa cum a sugerat anterior președintele iranian Hassan Rouhani într-un alt discurs difuzat la TV mai devreme în aceeași zi.

























RELATED ARTICLES