În februarie 2024 Comisia Europeană a recomandat statelor membre să continue să reducă folosirea gazelor cu 15%, comparativ cu consumul mediu din 2017-2022. Totuşi, a fost înlăturată obligativitatea, stabilită în 2022, a reducerii cu 15% în cazul unei crize de aprovizionare.
În 2022, Consiliul a convenit asupra unui obiectiv de reducere voluntară cu 15 % a cererii de gaze (sau 45 mld mc) până în primăvara anului 2023, care a fost depășit prin scăderea cererii cu 18 % (sau 53 mld mc), toate sectoarele reducându-și cererea de gaze. Pe baza acestei experiențe, obiectivul voluntar a fost extins până în martie 2024 și se estimează economisirea a aproximativ 60 mld mc de gaz. În octombrie 2022, Consiliul a introdus măsuri excepționale, limitate în timp, cu scopul de a reduce cererea de energie electrică și de a redistribui clienților finali veniturile extraordinar de ridicate din sectorul energetic. Regulamentul a stabilit obiectivul de reducere a cererii globale de energie electrică cu 10 % și cu cel puțin 5 % în timpul orelor de vârf. Deși reducerea cererii în timpul orelor de vârf a fost realizată, reducerea consumului global de energie electrică cu 10 % a reprezentat o provocare pentru statele membre.
Urmare a obligativității UE privind reducerea voluntară de energie stabilită în anul 2022 consumul de gaz a scăzut cu peste 18% în 2022 și 2023, comparativ cu ultimii cinci ani, peste ținta de 15% stabilită.
Comisia Europeană consideră că dacă reducerile de consum nu sunt realizate conform planificării, acest lucru ar putea afectează negativ umplerea depozitelor subterane și crește nivelul și volatilitatea prețurilor la gaze.
Țările au implementat măsuri de reducere a consumului de energie prin:
- diseminarea în mass-media din întreaga UE a măsurilor de economisire de energie a cetățenilor
- sprijinirea dezvoltării rapide a instrumentelor de management al cererii pentru gaze și electricitate. Această a constatat într-un sistem care recompensa flexibilitatea consumatoriilor (inclusiv micii consumatori, prin agregatori) pentru întreruperea consumului de energie.
- au accelerat montarea de contoare inteligente, permițând o monitorizare a energiei consumate în timp real
- au introdus norme echitabile și armonizate la nivelul UE privind măsurile de suficiență energetică astfel încât toți cetățenii UE au fost încurajați să adopte aceleași practici de economisire a energiei.