spot_img
AcasăComunicateCe trebuie să facă guvernarea globală a inteligenței artificiale


Ce trebuie să facă guvernarea globală a inteligenței artificiale

De Ian Bremmer, Carme Artigas, James Manyika și Marietje Schaake

NEW YORK – Deși inteligența artificială ne-a ajutat în liniște de zeci de ani, odată cu accelerarea progresului în ultimii ani, 2023 va fi amintit ca un moment „big bang”. Odată cu apariția IA generativă, tehnologia a pătruns în conștiința populară și modelează discursul public, influențând investițiile și activitatea economică, declanșând competiția geopolitică și schimbând toate tipurile de activități umane, de la educație la îngrijirea sănătății și arte. Fiecare săptămână aduce o nouă dezvoltare uluitoare. AI nu dispare, iar schimbarea se accelerează.

Elaborarea politicilor se mișcă aproape la fel de repede, odată cu lansarea de noi inițiative de reglementare și foruri care încearcă să răspundă momentului. Dar, deși eforturile continue ale G7, ale Uniunii Europene și ale Statelor Unite sunt încurajatoare, niciuna dintre ele nu este universală, reprezentând comunitatea globală. De fapt, cu dezvoltarea AI condusă de câțiva directori executivi și actori de piață în doar câteva țări, vocile majorității, în special din Sudul Global, au lipsit din discuțiile despre guvernare.

Provocările unice pe care le ridică inteligența artificială necesită o abordare globală coordonată a guvernanței și o singură instituție are legitimitatea inclusivă necesară pentru a organiza un astfel de răspuns: Organizația Națiunilor Unite (ONU). Trebuie să obținem guvernanța corectă a AI dacă vrem să-i valorificăm potențialul și să-i atenuăm riscurile. Având în vedere acest lucru, a fost înființat Corpul consultativ la nivel înalt al ONU pentru IA pentru a oferi analize și recomandări pentru abordarea deficitului de guvernanță globală. Acesta cuprinde un grup de 38 de persoane din întreaga lume, reprezentând o diversitate de geografii, gen, medii disciplinare și vârstă și bazându-se pe expertiza guvernului, a societății civile, a sectorului privat și a mediului academic.

Ne simțim privilegiați să servim în calitate de Comitet Executiv al Corpului Consultativ. Am lansat raportul intermediar al grupului care propune cinci principii pentru ancorarea guvernanței AI și abordarea mai multor provocări interdependente.

În primul rând, deoarece riscurile diferă în diferite contexte globale, fiecare va necesita soluții care sunt adaptate în consecință. Dar asta înseamnă recunoașterea modului în care drepturile și libertățile pot fi puse în pericol prin alegeri specifice de proiectare, utilizare (și abuz) și guvernare. Eșecul de a aplica AI în mod constructiv – ceea ce numim „utilizări ratate” – poate exacerba inutil problemele și inegalitățile existente.

În al doilea rând, deoarece IA este un instrument de dezvoltare economică, științifică și socială și, deoarece ajută deja oamenii în viața de zi cu zi, trebuie guvernată în interesul public. Aceasta înseamnă să ținem cont de obiectivele legate de echitate, durabilitate și bunăstare societală și individuală, precum și de probleme structurale mai largi, cum ar fi piețele competitive și ecosistemele de inovare sănătoase.

În al treilea rând, cadrele de reglementare emergente din diferite regiuni vor trebui armonizate pentru a aborda în mod eficient provocările de guvernanță globală ale AI. În al patrulea rând, guvernarea AI ar trebui să meargă mână în mână cu măsuri pentru a susține agenția și pentru a proteja confidențialitatea și securitatea datelor personale. În sfârșit, guvernanța ar trebui să fie ancorată în Carta ONU, în dreptul internațional al drepturilor omului și în alte angajamente internaționale în care există un consens global larg, cum ar fi Obiectivele de dezvoltare durabilă.

Afirmarea acestor principii în contextul AI necesită depășirea unor provocări încăpățânate. Inteligența artificială este construită pe cantități masive de putere de calcul, date și, desigur, talente umane specifice. Guvernanța globală trebuie să ia în considerare cum să dezvolte și să asigure un acces larg la toate acestea trei. De asemenea, trebuie să abordeze dezvoltarea capacităților pentru infrastructura de bază care stă la baza ecosistemului AI – cum ar fi bandă largă și electricitate fiabile – în special pentru Sudul Global.

De asemenea, sunt necesare eforturi mai mari pentru a face față atât riscurilor cunoscute, cât și riscurilor încă necunoscute care ar putea apărea din dezvoltarea, implementarea sau utilizarea AI. Riscul AI este un subiect aprins dezbătut. În timp ce unii se concentrează pe eventualele scenarii de sfârșit al umanității, alții sunt mai îngrijorați de daunele aduse oamenilor aici și acum; dar există puține dezacorduri cu privire la faptul că riscurile IA neguvernate sunt inacceptabile.

Buna guvernare este ancorată în dovezi solide. Prognozăm  necesitatea unor evaluări obiective ale stării IA și ale traiectoriei acesteia, pentru a oferi cetățenilor și guvernelor o bază solidă pentru politici și reglementări. În același timp, un observator analitic care să evalueze impactul AI asupra societății – de la înlocuirea locurilor de muncă la amenințările la adresa securității naționale – ar ajuta factorii de decizie să țină pasul cu schimbările imense pe care AI le conduce offline. Comunitatea internațională va trebui să dezvolte o capacitate de auto-control, inclusiv prin monitorizarea și răspunsul la incidente potențial destabilizatoare (cum fac băncile centrale majore în fața crizelor financiare) și prin facilitarea responsabilizării și chiar a măsurilor de punere în aplicare.

Acestea sunt doar câteva dintre recomandările pe care le avansăm. Ele ar trebui să fie văzute ca o fundație și nu ca un element de plafonare. Mai mult decât orice, sunt o invitație pentru mai mulți oameni să ne spună ce fel de guvernare AI ar dori să vadă.

Dacă AI vrea să-și atingă potențialul global, sunt necesare noi structuri și balustrade care să ne ajute pe toți să prosperăm pe măsură ce evoluează. Toată lumea are un interes în dezvoltarea sigură, echitabilă și responsabilă a IA. Riscurile inacțiunii sunt, de asemenea, clare. Credem că guvernarea globală a inteligenței artificiale este esențială pentru a profita de oportunitățile semnificative și pentru a naviga riscurile pe care această tehnologie le prezintă pentru fiecare stat, comunitate și individ astăzi și pentru generațiile viitoare.

Autorii:

Ian Bremmer, Carme Artigas, James Manyika și Marietje Schaake sunt membri ai Comitetului executiv al Corpului consultativ la nivel înalt al ONU pentru inteligența artificială.

Ian Bremmer este fondatorul și președintele Eurasia Group și GZERO Media. Carme Artigas este secretar de stat pentru digitalizare și inteligență artificială al Spaniei. James Manyika este vicepreședinte senior pentru cercetare, tehnologie și societate la Google/Alphabet. Marietje Schaake, fostă membră a Parlamentului European, este director de politici al Centrului de politici cibernetice de la Universitatea Stanford și președinte al Institutului CyberPeace.

Traducere, adaptare, editare: Daniel Apostol, ClubEconomic.ro

Drepturi de autor: Project Syndicate

















RELATED ARTICLES