spot_img
AcasăComunicateDe ce un Parteneriat Public Voluntar Pentru Combaterea Sărăciei Energetice?


De ce un Parteneriat Public Voluntar Pentru Combaterea Sărăciei Energetice?

Inerția mare a instituțiilor de stat, lipsa cunoașterii în detaliu a realităților din teren, lipsa resurselor umane și materiale fac ca unele acțiuni să se lase mult așteptate. Nenumăratele încercări de electrificare a tuturor  gospodăriilor din România au eșuat[1]. Dezvoltarea unor Parteneriate Publice Voluntare poate determina acoperirea acestor lipsuri și eliminarea eșecurilor viitoare.

Asociația Energia Inteligentă a transmis numeroase semnale de alarmă privind sărăcia energetică extremă (oameni care nu au acces și nici speranța de a avea în viitor access la energie electrică) și a încercat în ultimii ani prin proiectul Energie Pentru Viață, să prezinte soluții pentru rezolvarea acestei situații, aducând astfel lumina în 34 de gospodarii izolate din Munții Apuseni, Ciucului, Vrancei, Giurgeului, Bârgăului și Rodnei.

Exemplul realizat de AEI trebuie să fie continuat într-un mod instituțional astfel încât în România să fie eradicată sărăcia energetică extremă – case fără energie electrică.

AEI s-a oferit voluntar să se implice în această acțiune și să deruleze unele operațiuni în baza unui Acord cu Ministerul Energiei, astfel încât să se acopere lipsa parțială a expertizei și să identifice fondurile necesare.

În acest sens, în luna noiembrie a acestui an, Asociatia Energia Inteligenta a semnat cu Ministerul Energiei Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice în România (PCSE) cu scopul de a eradica sărăcia energetică extremă – zero case fără energie electrică.

Sub umbrela Parteneriatul pentru Combaterea Sărăciei Energetice vom continua proiectul  ”Energie pentru Viață”, care își propune montarea panourilor fotovoltaice în gospodăriile care nu beneficiază de electricitate, iar în următoarea perioadă va fi realizată inventarierea locuințelor din România, fără energie electrică în vederea identificării unor soluții de eradicare a sărăciei energetice extreme din țara noastră și a atingerii țintei de 0 gospodării fară electricitate.

Parteneriatul își propune derularea următoarelor activități:

– inventarierea în teren a tuturor imobilelor fără energie electrică din România și realizarea Registrului Electronic Național al Gospodăriilor Fără Energiei Electrică din România.

– propuneri de politici publice privind reducerea saraciei energetice extreme în România

– derularea de studii de soluție și reducere efectivă a saraciei energetice extreme.

– activități de reducere efectivă a sărăciei energetice extreme prin resursele atrase.

În cadrul parteneriatului s-a propus derularea unui nou proiect „Case cu căldură” care să vină în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin distrubuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuințelor. În același timp, prin proiectul menționat ne dorim să evidențiem nevoia de încălzire în timpul iernii a peste 70% dintre localităţile din România, care nu sunt racordate la reţeaua de distribuţie de gaze.

Proiectul „Energie pentru viață” s-a bucurat încă de la lansare de un real sprijin din partea reprezentanților mass-media, de aceea, la inițiativa doamnei Monica Ghiurco, Realizator TVR, vom forma Comunitatea de Sprijin pentru Combaterea Sărăciei Energetice care să susțină și să mediatizeze programele pe care urmează să le derulăm în cadrul parteneriatului încheiat cu Ministerul Energiei, astfel încât aceastea să fie cunoscute de un număr mare de oameni și să atragă cât mai mulți finanțatori.

Toate companiile care doresc să sprijine cauza noastră se pot alătura proiectelor care urmează a fi derulate în cadrul Parteneriatului pentru Combaterea Sărăciei Energetice în România (PCSE) adoptând o casă în care să aducă lumină sau încălzire pe timp de iarnă.

Dumitru Chisăliță,

Presedinte, Asociația Energia Inteligentă

[1] Aici găsiți motivele: https://asociatiaenergiainteligenta.ro/zeci-de-mii-de-gospodarii-din-romania-stat-membru-ue-si-nato-fara-energie-electrica-in-sec-xxi/ )
RELATED ARTICLES