Articol comun semnat de Margus Tsahkna, Krišjānis Kariņš, Gabrielius Landsbergis, Mariya Gabriel, Luminița Odobescu, Juraj Blanár, Tanja Fajon, miniștrii de externe ai Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Bulgariei, României, Slovaciei și Sloveniei
NATO a fost fondată în urmă cu 75 de ani ca o alianță defensivă, având ca fundament o legătură transatlantică de nezdruncinat, hotărâtă să protejeze libertatea și securitatea Aliaților.
55 de ani mai târziu, la 29 martie 2004, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia au intrat pe ușa deschisă a NATO. Această dată marchează o etapă clară de trecere dintr-o zonă gri sub umbrela defensivă alb-albastră, susținută de angajamentul de neclintit al aliaților de a se apăra reciproc împotriva tuturor amenințărilor.
Secolul XX nu a fost nici generos, nici pașnic pentru țările și popoarele noastre. „Niciodată singuri!“ a fost principiul călăuzitor care a determinat societățile noastre să se transforme rapid în drumul nostru spre NATO și Uniunea Europeană. De la aderarea noastră la NATO, în urmă cu 20 de ani, securitatea, libertatea și prosperitatea noastră au fost mai puternice ca niciodată în istorie. Împărtășim aceleași provocări și amenințări la adresa securității, precum și responsabilitatea de a ne proteja și de a ne apăra împotriva acestora.
Cele șapte națiuni ale noastre de pe Flancul Estic al Alianței consideră că descurajarea și apărarea colectivă sunt și ar trebui să rămână sarcina principală prioritară a NATO. Chiar înainte de începerea, în noiembrie 2002, a procesului nostru de aderare, am demarat nu numai pregătirile pentru aderare, ci și să contribuim în mod echitabil la apărarea colectivă, la gestionarea crizelor și la cooperarea în materie de securitate – sarcinile de bază ale Alianței. Ne-am trimis soldații și capacitățile pentru a lupta alături de soldații aliați departe de casă, în Afganistan. Am menținut pacea și stabilitatea în Balcanii de Vest și continuăm să facem acest lucru. Pentru că am știut atunci și știm și acum că solidaritatea este cea mai bună politică. Cooperarea, acțiunea proactivă și schimbul de experiență se află în centrul abordării euro-atlantice.
În această zi istorică, ne acordăm un minut de răgaz pentru a sărbători realizările, deși aceste zile sunt umbrite de război și distrugere aici, pe continentul nostru. Războiul de agresiune brutal și la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei a provocat suferințe și pierderi umane inimaginabile.
Aliații sunt hotărâți să sprijine Ucraina până la victorie. Cu cât vom face mai mult pentru a ajuta Ucraina, cu atât mai repede va sosi o zi a unui nou început pentru Europa. Îndeplinirea angajamentelor noastre reprezintă o expresie clară a solidarității noastre cu Ucraina. Viitorul Ucrainei este în NATO și depunem eforturi colective pentru a ajuta Ucraina să avanseze pe această cale, în conformitate cu deciziile Summit-ului de la Vilnius.
În același timp, trebuie să ne asigurăm că această agresiune se va încheia cu rezoluții clare – dreptate pentru victimele acestui război de agresiune brutal, neprovocat și nejustificat și tragerea la răspundere a celor responsabili, pace durabilă și echitabilă. Acestea sunt lecțiile pe care trebuie să ne bazăm atunci când construim o nouă fundație solidă pentru o Europă întreagă și liberă. Trebuie să ținem cont de faptul că, dacă o națiune europeană este lăsată într-o zonă gri, contribuim la declanșarea unei alte potențiale tragedii.
În ultimii 20 de ani, Politica Ușilor Deschise, în conformitate cu articolul 10 din Tratatul Atlanticului de Nord, ne-a servit cu succes și o menținem în continuare. Aceasta a consolidat securitatea și stabilitatea euro-atlantică, precum și coexistența pașnică a milioane de oameni care trăiesc în Europa.
Recenta aderare a Finlandei și Suediei la familia NATO semnalează în mod clar că ușa noastră rămâne deschisă pentru toate democrațiile europene care doresc și sunt capabile să își asume responsabilitățile și obligațiile pe care le implică statutul de membru și a căror aderare contribuie la securitatea noastră comună.
Fiecare națiune europeană are dreptul de a-și alege aranjamentele de securitate. Niciun actor terț nu are un cuvânt de spus în acest proces, deoarece ținem ușa larg deschisă pentru cei care doresc și pot respecta angajamentul Tratatului de a ne apăra în mod solidar teritoriile, popoarele, dar și valorile noastre democratice comune.
Aliații care au aderat la NATO după încheierea Războiului Rece au contribuit cu punctele lor forte la Alianță. Aceștia au, de asemenea, un rol important în pregătirea Alianței pentru provocările noi și emergente, fie că este vorba de campanii de dezinformare, cibernetică sau de noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială sau tehnologia cuantică. Menținându-ne avantajul tehnologic și protejând elementele fundamentale ale ordinii internaționale bazate pe reguli, aliații NATO ar fi pregătiți să facă față numărului tot mai mare de amenințări, care sunt din ce în ce mai mult de natură hibridă. Colaborarea cu parteneri care împărtășesc valorile noastre democratice s-ar dovedi benefică în acest demers.
Pentru a fi capabili să contracarăm toate amenințările și provocările, ar trebui să dispunem de resurse adecvate. Ne așteptăm ca toți aliații să se angajeze să își asume partea lor echitabilă din obligații, respectând un angajament durabil de a investi anual cel puțin 2% din PIB în apărare, precum și de a continua să ne consolidăm și să ne intensificăm eforturile în domeniul apărării, inclusiv din punct de vedere industrial.
Așteptăm cu nerăbdare summit-ul NATO care va avea loc în iulie la Washington, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Alianței noastre. NATO și-a îndeplinit cu succes sarcinile, determinarea noastră este de neclintit, iar Articolul 5 al NATO rămâne o garanție supremă de securitate. Cu toate acestea, trebuie, de asemenea, să ne învățăm lecțiile și să ne asigurăm că pacea echitabilă prevalează pentru generațiile noastre viitoare, pentru toți europenii. Toți pentru unul și unul pentru toți este un principiu care ne-a adus aici și care ne va ghida în viitor.
La mulți ani și la cât mai mulți ani de succes pentru familia noastră Nord-Atlantică de prieteni și aliați, aspiranți și parteneri!
La 20 de ani de la alegerea destinului, NATO rămâne unită și puternică
RELATED ARTICLES