spot_img
AcasăComunicateZilele prevenirii dezastrelor. Cât de pregătiți suntem pentru a preîntâmpina efectele lor?


Zilele prevenirii dezastrelor. Cât de pregătiți suntem pentru a preîntâmpina efectele lor?

„Zilele Prevenirii Dezastrelor”, proiect marca Asociația Energia Inteligentă, are ca principal scop derularea de acțiuni de informare și responsabilizare a comunităților locale cu privire la diverse situații care ne pot pune viața în pericol și totodată de conștientizare a măsurilor care trebuie adoptate în aceste situații pentru a minimiza posibilul impact negativ al acestora. Proiectul este derulat în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență și Clubul Câinilor Utilitari (CCU).

Ediția dedicată municipiului Făgăraș desfășurată la începutul acestei săptămâni a avut două componente: responsabilizarea comunității locale cu privire la măsurile care trebuie adoptate în situații ce pot pune în pericol vieți omenești și informare cu privire la utilizarea câinilor în activitățile de căutare și salvare.

Acțiunile de conștientizare a măsurilor care trebuie adoptate în cazul producerii unor situații care ne pot pune viața în pericol precum incendii, dezastre naturale, cutremure au fost derulate în Centrul Mobil de Instruire a Populației cu sprijunil Inspectoratului pentru Situații de Urgență Țara Bârsei al județului Brașov, care au pus la dispoziția organizatorului o echipa specializată ce a instruit participanții interesați cu privire la conduita pe care trebuie sa o adopte în caz de pericol și la manevrele de prim ajutor care pot salva vieți omenești. Clubul Câinilor Utilitari organizație non-guvernamentală ce are ca obiectiv principal pregătirea câinilor de utilitate socială a susținut prin echipele de voluntari om-câine pregătite în cadrul organizației, demonstrații de dresaj canin și sesiuni de informare în ceea ce privește utilizarea câinilor în activitățile de căutare-salvare. O acțiune simulată de căutare-salvare persoane dispărute în mediul natural, a fost organizată cu succes de CCU în colaborare cu ISU Brașov, în prima zi a evenimentului.

Dumitru Chisăliță, Președintele Asociația Energia Inteligentă:

„Asociația Energia Inteligentă a desfășurat în cei peste 6 ani de activitate variate activități educative în ceea ce privește comportamentul responsabil sau prevenția situațiilor care pot ne pot pune viața în pericol. Acțiunile de informare și responsabilizare a comunităților locale sunt întotdeauna bine-venite și ne bucurăm să constatăm un interes crescut din partea populației față de comportamentul pe care trebuie sa îl adopte în caz de incendii sau cutremure și față de tehnicile de prim ajutor care, în situații de urgență pot face diferența între viață și moarte. În acest an am derulat 3 acțiuni în cadrul proiectului „Zilele Prevenirii Dezastrelor” în județlele Sibiu, Alba și Brașov, iar in luna octombrie vom fi prezenți la Oradea. Parteneriatul cu Departamentul pentru Situațiii de Urgență și Clubul Câinilor utilitari s-a dovedit a fi unul de succes și speram să continuăm acest proiect și în anii următori. Totodată, evenimentul s-a bucurat de mare deschidere din partea Primăriei Municipiului Făgăraș care ne-a oferit un sprijin real în organizarea acțiunii și mulțumesc pe aceasta cale tuturor organizațiilor implicate în acest proiect.”

Locotenent colonel Marian Terciu, ISU Brașov:

Caravanele dedicate VIEȚII au fost prezente din nou în municipiul Făgăraș. Caravana SMURD „Fii pregătit” și Centrul Mobil pentru răspuns în situații de urgență furnizează participanților la instruiri informații și dezvoltă deprinderi care asigură creșterea capacității acestora de a reacționa corespunzător în situațiilor neprevăzute (accidente, inundații, incendii, cutremure etc). Trecându-ne pragul, veți fi instruiți în acordarea primului ajutor medical de bază, în tehnici de stingere a incendiilor în locuințe și veți afla multe despre modul de comportare în diferite alte situații de urgență. Așa cum spunea Giovanni Papini < lucrul cel mai mare pe care-l poate face cineva este să adauge viață vieții >”.

Ana Maria Ciopată, Vicepreședinte, Clubul Câinilor Utilitari (CCU):

„Suntem deja la a patra acțiune în cadrul seriei de evenimente Zilele Prevenirii Dezastrelor. Pot spune că vedem beneficii în ceea ce priveste constientizarea populației cu privire la prevenție și activitatea în caz de dezastru. În cele două zile petrecute la Făgăraș am organizat o simulare de disparitie persoane în mediu natural la care echipele CCU și ISU Brașov au lucrat împreuna și au atins obiectivele propuse. De asemena, ne-am bucurat să avem ca public la demonstrația de dresaj canin elevii claselor I – IV din Făgăraș. Considerăm că interacțiunea câine-om este un subiect important și le mulțumim organizatorilor și profesorilor care au dat curs invitației de a participa la acest eveniment. Vă așteptăm cu placere la urmatoarele evenimente.”

Evenimentul s-a bucurat de sprijinul partenerilor instituționali: Departamentul pentru Situații de Urgență, Clubul Câinilor Utilitari, Primăria Municipiului Făgăraș și Muzeul Gazelor Naturale și de susținerea sponsorilor: Transgaz, Engie România, Alro SA și EM360 Studio.

Acțiunea „Zilele prevenirii dezastrelor” se desfășoară pe parcursul anului 2023 în patru locații din țară. Următorul eveniment va avea loc la Oradea, în luna octombrie a acestui an.



RELATED ARTICLES