spot_img
AcasăEconomie572 milioane de euro pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale


572 milioane de euro pentru combaterea sărăciei şi excluziunii sociale

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu l-a primit marți, 14 iunie 2016, la Bruxelles, pe ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice din România, Dragoş Pîslaru. Cei doi au discutat pe marginea Pachetului naţional anti-sărăcie, a Agendei urbane şi a integrării comunităţilor marginalizate.
Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a declarat: „România are la dispoziţie peste 572 de milioane de euro, finanţare din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) pentru perioada 2014-2020, pentru proiecte ce vizează incluziunea socială și reducerea sărăciei. Pentru a asigura o implementare eficientă este extrem de important să existe o bună coordonare între FEDR şi Fondul social european. Ministerele de resort şi autorităţile de management trebuie să-şi accelereze eforturile pentru a demara cât mai curând intervenţiile planificate.”

Comisarul european Corina Creţu a mai subliniat faptul că Pachetul naţional anti-sărăcie poate atrage fonduri din mai multe Programe Operaţionale, în special din Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional „Capital Uman”, pentru a găsi soluţii la provocări precum părăsirea timpurie a şcolii, sărăcia, excluziunea socială, cât şi pentru probleme din domeniul sănătăţii şi al locuinţelor.

„Evaluarea nevoilor este o condiţie prealabilă pentru prioritizarea investiţiilor noastre. În această privinţă România a făcut progrese în identificarea domeniilor ce vor fi vizate de iniţiativele curente de dezinstituţionalizare a persoanelor cu dizabilităţi. Ne aşteptăm ca aceste eforturi să fie extinse şi la domeniul protecţiei copilului”, a mai declarat înaltul oficial european.

Context

Rata persoanelor expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială în România este de aproape 40%, conform Eurostat. Cele mai afectate sunt categoriile vulnerabile, jumătate dintre copiii din România fiind expuşi riscului de sărăcie, potrivit aceleiaşi surse.

În cadrul perioadei de programare 2014-2020 se urmăreşte ca 75.000 de copii, 10.000 de persoane cu dizabilități și 62.000 de persoane vârstnice să beneficieze de condiţii de viaţă mai bune, prin reabilitarea infrastructurii de servicii sociale.
RELATED ARTICLES