spot_img
AcasăEconomieAfacerile din industrie continuă să crească în ritm susținut, înregistrând un avans...


Afacerile din industrie continuă să crească în ritm susținut, înregistrând un avans de 8,9% în iunie

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut în iunie cu 8,9% față de aceeași lună a anului trecut, în special ca urmare a majorării semnificative a afacerilor din industria extractivă, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Evoluția vine după o creștere puternică în luna mai, de 18,5%, cel mai înalt ritm din martie 2007, când rata de creștere a fost de 23,6% față de martie 2006. Cumulat, în primele șase luni din acest an, cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut cu 10,4% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În iunie, cea mai mare creștere a fost înregistrată în industria extractivă (+24,8%), în timp ce afacerile din industria prelucrătoare, cu cea mai mare pondere, au urcat cu 8,7% față de aceeași lună a anului trecut

Pe mari grupe industriale, industria bunurilor de capital a crescut cu 10%, industria bunurilor intermediare – cu 9,7%, industria bunurilor de folosință îndelungată  – cu 8,5%, industria bunurilor de uz curent – cu 8%, iar industria energetică – cu 2,2%.

Față de luna anterioară, cifra de afaceri a companiilor din industrie a scăzut în luna iunie cu 3,5%. În 2016, cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut cu 4,7% față de 2015, ritm dublu față de cel înregistrat în anul precedent.


RELATED ARTICLES