spot_img
AcasăEconomieRata anuală a inflației a urcat în iunie la nivelul maxim al...


Rata anuală a inflației a urcat în iunie la nivelul maxim al ultimelor 21 de luni

Indicele prețurilor de consum în serie anuală a urcat în iunie la cel mai înalt nivel din octombrie 2014, în condițiile în care energia electrică s-a scumpit 6,8%, iar prețurile alimentelor au scăzut față de luna anterioară, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

În luna iunie, rata anuală a inflației a fost de 0,85%. Datele INS arată că prețurile de consum au crescut în iulie, în medie, cu 0,32% comparativ cu luna iunie, scrie News.ro. Mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 0,39%, în medie, față de luna iunie, în timp ce prețurile mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,93%, iar prețurile serviciilor au crescut cu 0,14

Comparativ cu iulie 2016, prețurile alimentelor au crescut în a șaptea lună a acestui an cu 2,4%, mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,7%, iar prețurile serviciilor au coborât cu 0,8%. De la 1 ianuarie 2017, cota generală a TVA s-a redus de la 20% la 19%, iar supraacciza de 7 eurocenți pe litrul de carburanți a fost eliminată, ceea ce a redus prețul la pompă cu circa 40 de bani pe litrul de benzină și motorină.

Față de luna iunie, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în a șaptea lună a acestui an, la energia electrică (6,8%) și unt (1,2%). La polul opus, cele mai mari ieftiniri s-au înregistrat în iulie la cartofi (-9,3%), citrice (-2,7%) și alte legume (-2%), celelalte prețuri având fluctuații mult mai mici.

Alimentele au o pondere de 34,65% în coșul de consum pe baza căruia INS calculează inflația în România, în timp ce mărfurile nealimentare reprezintă 45,45%, iar serviciile – 19,9%.

La finalul anului 2016, rata anuală a inflației a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflației a înregistrat valori negative. În ultima prognoză, publicată săptămâna aceasta, Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va ajunge la 1,9% la finalul acestui an, în intervalul țintit de banca centrală, de 2,5%, plus/minus 1% (1,5%-3,5%).


RELATED ARTICLES