spot_img
AcasăEconomieAnaliştii CFA, tot mai pesimişti când vine vorba de economia românească


Analiştii CFA, tot mai pesimişti când vine vorba de economia românească

Analiştii CFA Romania sunt tot mai pesimişti când vine vorba despre evoluţia economiei româneşti. Indicatorul de încredere macroeconomică, realizat pe baza estimărilor membrilor organizaţiei, a scăzut în ianuarie cu 6,4 puncte faţă de luna precedentă, la 54,9 puncte, nivel minim din septembrie 2016. Înrăutăţirea a venit pe fondul anticipăriii unor condiţii semnificativ mai slabe în următorul an şi a percepţiei tot mai proaste asupra situaţiei economice actuale, arată datele publicate de CFA.

Indicatorul CFA România de încredere macroeconomică, lansat în 2011, măsoară anticipaţiile analiştilor finaniari privind activitatea economică în România pentru următoarele 12 luni, notează agenţia de presă News.ro. Scăderea indicatorului de încredere macroeconomică a fost determinată mai ales de evoluţia indicatorului percepţiei situaţiei actuale, care a coborât în luna ianuarie cu 11,4 puncte, până la 63,6 puncte, cel mai scăzut nivel din februarie 2016. În plus, indicatorul care măsoară anticipaţiile privind  evoluţia economică din următorul an a scăzut cu 4 puncte, până la 50,5 puncte, nivel minim din septembrie 2016.

Sondajul arată o înrăutăţire accentuată a aşteptărilor privind condiţiile de afaceri din România, indicatorul coborând în ianuarie la -33%, de la -21% în decembrie, în condiţiile în care 46% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o deteriorare a condiţiilor de afaceri.

Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească), fiind calculat pe baza a şase întrebări cu privire la condiţiile curente, referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii, şi la anticipaţiile, pentru o perioadă de un an, pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal şi a averii personale la nivel de economie.

Sondajul evaluează şi anticipaţiile pentru rata inflaţiei, ratele de dobândă, cursul de schimb euro/leu, indicele bursier BET, condiţiile macroeconomice globale şi preţul petrolului.

Analiştii membri ai CFA estimează, în medie, un nivel al inflaţiei de 1,5% pentru intervalul februarie 2017 – februarie 2018, similar cu cel din intervalul anterior. În luna ianuarie, rata anuală a inflaţiei a urcat de +0,1%, revenind pe plus după mai mult de un an şi jumătate de valori negative.

Pentru evoluţia cursului de schimb euro/leu, analiştii estimează un nivel de 4,50 lei/euro peste şase luni şi 4,51 lei/euro pentru următorul an, cu 1 ban peste nivelul estimat în sondajul precedent.

În privinţa situaţiei economice pe plan mondial în următorul an, 60,9% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la condiţii economice normale, în timp ce 26,1% dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o situaţie proastă, iar doar 13% se aşteaptă la o situaţie bună.

Sondajul este realizat in ultima săptămână a fiecărei luni în rândul membrilor CFA România şi candidaţilor pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA. CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din România, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst, calificare administrată de CFA Institute (USA), organizaţia având peste 180 de membri.viewscnt


RELATED ARTICLES