spot_img
AcasăEconomieAtenționare. Anul viitor vom avea o inflație de peste 3%


Atenționare. Anul viitor vom avea o inflație de peste 3%

Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, atrage atenția că în perioada următoare estimările arată că încă din primul trimestru al anului viitor, România se va confrunta cu o inflație care va depăși semnificativ 3%.

Excesul de cerere exercită o presiune asupra ratei inflației, care a început să crească, explică Ionuț Dumitru. „După o perioadă destul de lungă în care inflația a stat în zona negativă din cauza reducerilor de TVA — dar atenție, dacă excludem impactul reducerilor de TVA inflația nu a fost niciodată negativă în România — în perioada următoare estimările arată că inflația va crește și probabil chiar în primul trimestru al anului viitor inflația va sări semnificativ de 3%, fapt care, probabil, va poziția România în fruntea clasamentului din Europa”, a declarat el la conferința „Reforma iminentă a UE: România și nucleul dur. Adecvare, politici, măsuri necesare”.

Acesta spune că nu este normal ca într-o perioadă de creștere economică de peste 5% să se înregistreze scăderea veniturilor bugetare din TVA, a încasărilor din impozitul pe profit sau accize. Rectificarea bugetară va face ca defictul să rămână sub 3%, dar cu sacrificarea investițiilor de unde s-au tăiat 10 miliarde de lei. Și pe partea de venituri s-a recurs la măsuri excepționale prin forțarea companiilor de stat să distribuie tot profitul prin dividende.

„Nu poți să cârpești bugetul sau nu poți să faci bugetul în felul acesta, doar forțând companiile de stat să-ți plătească dividende. La anul de unde mai luăm acele dividende? Sumele sunt foarte mari și nu poți să te bazezi să finanțezi cheltuieli permanente, de natura salariilor și a pensiilor, din resurse temporare, prin definiție”, a afirmat Ionuț Dumitru.

Creșterea economică de peste 5% este bazată pe consum. El consideră că depășirea creșterii economice potențiale, care este de 3%, nu poate fi susținută pe termen mediu fără să existe aport de capital.RELATED ARTICLES