spot_img
AcasăEconomieAvansul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul din România a fost...


Avansul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul din România a fost cel mai mare la nivelul UE

România a înregistrat în luna mai cea mai mare creștere a cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul din Uniunea Europeană, respectiv 14%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut.

Ritmul anul s-a triplat în mai față de luna aprilie, pe fondul avansului vânzărilor de bunuri nealimentare, a comunicat Institutul Național de Statistică.

Statistica, care nu ia în calcul și vânzările de autovehicule şi motociclete, arată că expansiunea afacerilor din comerțul cu amănuntul pentru bunurile nealimentare a fost în luna mai 2017 de 15,4% față de aceeași lună din 2016.

Cumulat pe primele cinci luni, afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 7,9% pe serie brută şi cu 8,2% în cifre ajustate, motorul principal al creşterii fiind reprezentat de vânzările de carburanţi.

Comparativ cu luna aprilie, în mai, vânzările de retail s-au majorat în România cu 4,3%, cea mai mare creștere din Uniunea Europeană, unde ritmul a fost de 0,2%.

Totodată, România este urmată de Lituania, care a înregistrat creșteri ale volumului afacerilor cu amănuntul mai mari cu 1,8% și de Ungaria, cu 1,7%, comparativ cu luna precedentă. Scăderi au avut loc în Finlanda (-1,2%) și Slovenia și Marea Britanie, cu câte 0,9%.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, avansul din luna mai a venit după creșteri de 4,8% în aprilie și de 9,2% în martie.

Vânzările din sectorul de retail au fost stimulate în ultimii doi ani de măsurile fiscale ale guvernului, care a redus taxele şi a majorat salariile bugetarilor, pensiile şi salariul minim.RELATED ARTICLES