spot_img
AcasăEconomieBANCA MONDIALĂ: PIB în creștere pentru 2018,


BANCA MONDIALĂ: PIB în creștere pentru 2018,

Economia țării noastre va înregistra un avans de 5,1% în 2018, de 4,5% în 2019 și de 4,1% în 2020, în timp ce deficitul de cont curent se va adânci la 4,3% din PIB anul acesta, la 4,7% din PIB anul viitor și la 4,9% din PIB în 2020, se arată în raportul intitulat „Macro Poverty Outlook for Europe and Central Asia”, publicat ieri de Banca Mondială (BM) și citat de Agerpres.

De asemenea, instituția financiară internațională se așteaptă ca deficitul bugetar să ajungă la 3,3% din PIB în 2018, urmând să se reducă la 3% din PIB în 2019 și în 2020. „Creșterea va rămâne solidă în 2018, dar riscurile pe termen mediu la adresa perspectivei au sporit. Presiunile asupra deficitului bugetar, în urma majorării cheltuielilor, vor continua în acest an. Pentru a îmbunătăți calitatea creșterii, ar trebui acordată o atenție reînnoită investițiilor publice”, se arată în raport.

Totodată, deficitul de cont curent este în creștere, iar presiunile inflaționiste persistă. Aceste evoluții lasă economia românească vulnerabilă la șocurile exogene, potrivit Bursa. Banca Mondială mai susține că reformele în administrația publică și în companiile de stat, sporirea predictibiliății autorităților de reglementare, precum și politici de rezolvare a discrepanțelor majore sociale ar trebui să fie pe agenda priorităților Guvernului.RELATED ARTICLES