spot_img
AcasăEconomieBNR: IMM-urile accesează cel mai greu un împrumut bancar


BNR: IMM-urile accesează cel mai greu un împrumut bancar

Principalele dificultăți pentru accesul la creditare sunt nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor, cerințele privind valoarea sau tipul garanției și clauzele contractuale ale instituției creditoare, conform unui sondaj efectuat de Banca Națională a României (BNR), în rândul companiilor.

„În funcție de dimensiunea firmelor și analizând doar companiile care au aplicat pentru finanțare în perioada octombrie 2016 — martie 2017, IMM resimt mai acut, în accesarea unui credit, dificultățile legate de nivelul prea ridicat al dobânzilor și comisioanelor. Atât firmele care dețin credite neperformante, cât și companiile care dețin numai împrumuturi performante percep cerințele instituțiilor financiare privind valoarea sau tipul garanției ca fiind cea mai mare problemă în contractarea unui credit de la bănci și/sau IFN”, este concluzia sondajului realizat în perioada octombrie 2016 – martie 2017

Majoritatea companiilor intervievate au răspuns că în perioada octombrie 2016 – martie 2017 n-au avut decât într-o mică măsură nevoie de finnațare.

Iar principalele surse de finanțare rămân „reinvestirea profitului sau vânzarea de active din patrimoniu reprezintă, la fel ca în exercițiul anterior, principala sursă de finanțare a operațiunilor zilnice, a investițiilor sau a altor proiecte. Alte surse de finanțare importante sunt creditele de la acționari sau majorările de capital și creditul comercial. Finanțarea pe piața de capital sau prin programe de finanțare sprijinite de stat nu reprezintă opțiuni pentru companii, iar finanțarea bancară este de asemenea puțin utilizată”, se arată în document.

Sondajul este efectuat semestrial de BNR în lunile martie și septembrie și are la bază un chestionar care este transmis unui eșantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% sunt IMM, corporațiile fiind incluse exhaustiv.


RELATED ARTICLES