spot_img
AcasăEconomieActivitatea industrială a crescut în mai, impulsionată de creșterea comenzilor noi


Activitatea industrială a crescut în mai, impulsionată de creșterea comenzilor noi

Activitatea industrială s-a revigorat în luna mai, după încetinirea din aprilie, și s-a apropiat de nivelul din martie, când s-a atins un vârf al ultimelor 12 luni, în urma creșterii comenzilor, arată barometrul industrial realizat de IRSOP și SNSPA, conform News.ro.

Industria este un sector-cheie al economiei românești, cu o contribuție de circa 23% la formarea produsului intern brut (PIB). Astfel, indicatorul pentru volumul producției a crescut de la 57 de puncte, în aprilie, la 63 de puncte în mai, foarte aproape de vârful de 64 de puncte din martie. Indicatorul este semnificativ peste pragul de 50 de puncte, care desparte expansiunea de contracție, și evoluția corespunde unui tipar multianual, punctează autorii studiului.

„Evoluția lunară arată un tipar care pare să se repete anual. Activitatea crește în primul trimestru, scade în ultimul, iar la mijlocul anului șerpuiește de la o lună la alta”, arată studiul. Indicatorul pentru numărul de angajați a scăzut de la 54 puncte în aprilie la 49 puncte în mai, însă cei mai mulți indicatori au înregistrat creșteri.

„Cu o lună înainte (aprilie față de martie), 72,7% din indicatorii măsurați de Barometru arătau scădere. În mai, față de aprilie, 54,5% din indicatori erau în creștere, iar restul în scădere sau nemișcați”, menționează autorii studiului.

Potrivit statisticilor oficiale publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), producția industrială din România a crescut în primele patru luni din acest an cu 5,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, după ce, în aprilie, s-a înregistrat o scădere de 0,6% față de aprilie 2016, în concordanță cu estimările barometrului industrial de luna trecută.

Barometrul industrial este realizat de IRSOP și SNSPA – Facultatea de Management pe un eșantion de 300 de firme industriale, considerat reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajați din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 21-23 iunie 2017.


RELATED ARTICLES