spot_img
AcasăEconomieBNR vrea încetinirea creditării prin impunerea unui grad de îndatorare de maxim...


BNR vrea încetinirea creditării prin impunerea unui grad de îndatorare de maxim 53% din venituri

Șeful supravegherii din Banca Națională a României, Nicolae Cinteză, spune că în banca cetrală se discută de mai bine de 9 luni despre posibilitatea limitării creditului de consum, având în vedere avântul acestuia din ultima perioadă.

Cinteză este primul oficial care înaintează și o valoare exactă și spune că gradul de îndatorare, respectiv raportul dintre venitul net eligibil al clientului și rata creditului, nu ar trebui să depășească 53%. Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Mișcarea a fost anunțată de Profit.ro din luna septembrie.

“Anul viitor s-ar putea să apară necazuri din cauza creșterii creditului de consum, asupra căruia noi am discutat intens. Am avut destule convorbiri cu unii președinți de bancă și în special cu Asociația Română a Băncilor (ARB) și cred că am asistat la o creștere peste limitele așteptate de noi, creștere datorată unui nivel de dobândă mic. Acum, că ROBOR a început să crească și mai crește și cursul, probabil că vor începe să apară creditele neperformante, deși nu vor fi de natura celor din 2009”, a declarat Cinteză, la Forumul Bancar organizat de Piața Financiară, explicând premisele de la care pornește BNR.

Concret, directorul Direcției supraveghere din Banca Națională spune că au fost redactate studii în ceea ce privește nivelul optim de îndatorare, că problema a fost discutată și în ultima ședință a Consiliului de Admnistrație al BNR și că în următoarea perioadă se va trece, cel mai probabil, la o limitarea a gradului de îndatorare, undeva în jurul nivelului de 50%.

În prezent, există pe piață bănci de dimensiuni importante care acceptă un grad de îndatorare de până la 70%, ceea ce înseamnă că 70% din veniturile nete eligibile ale clienților sunt folosite la plata ratei. “Noi, ca supraveghetor, trebuie să ținem cont de aceste aspecte și am avertizat din timp că creșterea prea rapidă, mai ales a creditului de consum, poate genera necazuri. Acesta a fost și motivul pentru care noi, ca Direcție de supraveghere, am cerut Direcției de stabilitate financiară să analizeze posibilitatea introducerii unui nou indicator de care va trebui să țină cont băncile: debt to income. După calculele făcute de Direcția stabilitate, acesta fiind motivul pentru care la unele bănci am luat normele de creditare și am sfătuit să reducă puternic indicatorul, a rezultat un debt to income acceptabil cam de 53%, deci dacă în final Consiliul de Administrație… Problema se discută de multă vreme, de 9 luni… dacă CA va accepta, băncile vor fi obligate să ia măsuri. S-a discutat și în ultima ședință a Consiliului de Stabilitate Financiară. S-au cerut niște calcule suplimentare și este posibil să luăm o decizie”, a mai spus Cinteză.



RELATED ARTICLES