spot_img
AcasăEconomieBrief 21-25 mai 2018


Brief 21-25 mai 2018

UTILITĂȚI, ENERGIE

Hidroelectrica își îmbunătățește sistemul de securitate IT

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu 80% din acțiuni, se pregătește să se apere de potențiale atacuri din partea hackerilor, prin întărirea securității sistemelor IT, și studiază în acest sens atacurile cibernetice suferite în 2015 și 2016 de sistemul energetic al Ucrainei, precum și pe cel a cărui țintă a fost, în 2016, un operator de sistem local de apă potabilă din SUA. „Creșterea periculos de mare a atacurilor cibernetice asupra infrastructurilor critice naționale și mai ales în sectorul energetic ne obligă să adoptăm măsuri importante în acest segment. Cazuistica căderii parțiale a sistemului energetic al Ucrainei în 2015 sau a sistemului de tratare a apei din SUA (cazul Kemuri Water Company) au fost diseminate în interiorul departamentului IT și prin diferite proiecte pilot”, se arată într-un document al Hidroelectrica.

De asemenea, atacurile au folosit o tehnică cunoscută sub numele de ransomware, prin virusul Wannacry, care blochează fișierele utilizatorilor cu scopul ca aceștia să plătească o sumă de bani în moneda virtuală Bitcoin, potrivit datelor furnizate de Profit.ro. În România, șase instituții publice și companii din sectoarele energetic, transporturi, telecom și auto s-au regăsit printre cele 326 de adrese IP afectate de atacul ransomware Wannacry, fiind primite doar trei notificări, anunța atunci Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetica (CERT-RO). Aproape o treime dintre adresele afectate au fost din București.

SURSA: Profit.ro

 

Cifra de afaceri a Complexului Energetic Oltenia s-a majorat cu 28,5%, anul trecut

Complexul Energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, a raportat anul trecut o cifră de afaceri mai mare cu 28,5%, de la 2,28 miliarde lei în 2016, la 2,93 miliarde lei, conform datelor centralizate de Profit.ro.

Veniturile au crescut cu 18,7%, de la 3,68 miliarde lei în 2016, la 4,37 miliarde lei în 2017, potrivit rezultatelor publicate pe site-ul companiei. Producătorul de energie a înregistrat un profit net de aproximativ 181 milioane lei față de o pierdere de circa 140 milioane lei înregistrată în 2016, scrie News.ro. Complexul Energetic Oltenia a fost înființat în 2011 prin fuziunea Complexurilor Energetice Rovinari, Turceni și Craiova cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia. Ministerul Energiei deține 77,15% din acțiunile companiei, în timp ce Fondul Proprietatea controlează 21,55% din acțiuni. Restul acțiunilor aparțin Electrocentrale Grup (0,84%) și Societății pentru închiderea – Conservarea Minelor.

SURSA: Profit.ro

 

Hidroelectrica se extinde pe segmentul eolienelor

Hidroelectrica analizează posibilitatea de a achiziționa parcuri eoliene și fotovoltaice în țară, precum și alte companii energetice în afara granițelor, a declarat, luni, directorul general al companiei, Bogdan Badea, într-o conferință de presă. „La nivel național, ne uităm să cumpărăm parcuri eoliene și solare. Suntem în due-diligence cu mai multe parcuri eoliene. Ne interesează să diversificăm sursele de producție și ne uităm în special la energia verde, întrucât se completează cu portofoliul nostru. Dacă vom putea face economii la apă utilizând alte surse, va fi un plus. Avem și capacitate de stocare și putem face echilibrări”, a explicat Badea.

De asemenea, el a arătat că analizează și posibilitatea achiziției altor companii în afara țării. „Avem în derulare o analiză a pieței”, a precizat Bogdan Badea. Totodată, în primul trimestru al acestui an, Hidroelectrica a avut un profit net de 485 milioane de lei, față de 399 milioane de lei în aceeași perioadă din 2017, ca urmare a situației hidrologice îmbunătățite, potrivit Agerpres. Marja EBITDA a crescut de la 67% în 2016 la 69% anul trecut și 74% în primul trimestru al acestui an. „Iarna aceasta a fost o perioadă când am asigurat chiar și peste 50% din totalul energiei consumate la nivel național”, a adăugat Badea.

SURSA: Agerpres

 

 

COMPANII, AFACERI

 

Doraly își extinde afacerile printr-o platformă de e-commerce

Expo Market Doraly, unul dintre cele mai mari parcuri comerciale specializate în produse alimentare și articole pentru casa din România, a lansat propria platformă de e-commerce, un marketplace cu vânzare en-gros și en-detail, mutare anunțată în luna februarie, conform Profit.ro.

Dezvoltat pe 260.000 metri pătrați, parcul comercial Doraly cuprinde 31 de pavilioane cu o suprafață totală închiriabilă de peste 84.000 metri pătrați, având circa 850 de spații comerciale și aproximativ 5.000 de locuri de parcare, inclusiv subterane. Specialiștii afirmă că în 2018, comerțul electronic local poate trece bariera de 3 miliarde euro, potrivit sursei citate.

SURSA: Profit.ro

 

INS: Exporturile de produse medicale și farmaceutice au crescut

România a exportat, în primele două luni din 2018, produse medicale și farmaceutice în suma de 130,6 milioane de euro, o valoare cu 1,8% mai mare față de cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe de altă parte, importurile de produse medicale și farmaceutice s-au cifrat la 441,4 milioane euro, fiind cu 6,1% mai mari comparativ cu cele din perioada ianuarie-februarie 2017, înregistrându-se astfel un deficit de 310,8 milioane euro pe acest segment, potrivit Agerpres.

În primele două luni din 2018, exporturile FOB au însumat 10,88 miliarde euro și au crescut cu 11,6% comparativ cu perioada 1 ianuarie-28 februarie 2017, iar importurile CIF au însumat 12,539 miliarde euro, în creștere cu 13,9%.

SURSA: Agerpres

 

Bebe Tei și Farmacia Tei se extind în afara Bucureștiului

Centrul comercial VIVO! Constanța va găzdui prima farmacie Tei și primul magazin Bebe Tei din afara Bucureștiului, ambele magazine urmând a fi deschise în luna octombrie a acestui an, conform Profit.ro. Bebe Tei va ocupa o suprafață de 1.750 de metri pătrați, iar Farmacia Tei va avea la dispoziție un spațiu de 650 metri ptrați în cadrul centrului comercial.

Bebe Tei și Farmacia Tei sunt afaceri controlate de antreprenoarea Roxana Maftei.

SURSA: Profit.ro

 

 

Prețurile serviciilor medicale private s-a majorat în 2017 cu 12%

Piața serviciilor medicale private este unul dintre cele mai dinamice sectoare de business din România, după ce a avansat, în 2017, cu 12% față de anul anterior, conform unei analize realizate un comparator de servicii medicale din România.

În prezent, valoarea acestui segment de servicii este de aproximativ 1,7 miliarde de euro, cu o creștere medie anuală de 9,5% produsă în perioada 2011-2016, potrivit Agerpres.

În același timp, numărul centrelor medicale private a crescut de trei ori, până la peste 600 de unități în 2016. Potrivit Elizei Pintilie, inclusiv nivelul ridicat al „plăților din buzunar” în unitățile de stat a contribuit la dezvoltarea pieței private, îngreunând accesul populației la serviciile publice de sănătate.

Potrivit rapoartelor de cercetare a pieței, compararea prețurilor și a ofertelor este un pas esențial în decizia de cumpărare a utilizatorilor online în întreaga lume. Doar în 2014, jumătate dintre clienții online la nivel mondial au folosit cel puțin o dată comparatoarele de prețuri în detrimentul navigării directe pe un anumit site. Mediprice este primul comparator de servicii medicale din România, disponibil de la începutul acestui an pentru utilizatorii și furnizorii de servicii medicale private.

SURSA: Agerpres

 

PIAȚA VALUTARĂ ȘI FINANCIAR-MONETARĂ

Consiliul ASF a avizat mai multe numiri la societăți de asigurare și administrare a fondurilor de pensii private

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat, miercuri, mai multe numiri în cadrul unor societăți de asigurări și de administrare a fondurilor de pensii private, precum și măsuri privind cadrul de funcționare a piețelor financiare nebancare supravegheate – asigurări și piața de capital și pensii private, potrivit unui comunicat de presă al instituției, transmis AGERPRES.

De asemenea, în ceea ce privește segmentul de autorizare/avizare, membrii Consiliului ASF au fost de acord ca Judit Agnes Havasi să preia un nou mandat în calitate de membru și președinte al Consiliului de Supraveghere la societatea Omniasig Vienna Insurance Group S.A. potrivit sursei amintite.

Totodată, Thomas Herbert Schollkopf va continua un nou mandat în funcția de președinte al Consiliului de Supraveghere la societatea Ergo Asigurari de Viață S.A., iar Alina – Cecilia Andreescu a fost avizată în calitate de înlocuitor al directorului general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.. ASF este autoritatea națională, înființată în anul 2013 prin OUG 93/ 2012 aprobată prin Legea 113/ 2013, pentru reglementarea și supravegherea piețelor asigurărilor, a pensiilor private, precum și a pieței de capital, trei sectoare care însumează peste 10 milioane de participanți.

SURSA: Agerpres

Românii aleg să-și cumpere locuințe prin Programul Prima Casa

Fondul Național al Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat în primele cinci luni ale anului un număr de aproximativ 9.400 de garanții și promisiuni de garantare pentru Programul Prima Casă, din plafonul alocat pentru anul 2018, iar circa 700 de solicitări de garantare sunt în curs de acordare, potrivit Agerpres.

De asemenea, plafonul distribuit la începutul anului, în cuantum de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat în proporție de 49,61%, reprezentând 954,39 milioane lei, se arată într-un comunicat al FNGCIMM, remis joi AGERPRES . Comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garanțiilor acordate pentru creditele Prima Casă a înregistrat o creștere de 7%, de la 94.000 lei la 101.200 lei, iar ponderea imobilelor noi achiziționate prin program a atins 60%.

Totodată, în primele 5 luni ale anului 2018, 6 din 10 beneficiari ai Programului Prima Casă au ales achiziționarea unei locuințe de două camere, în timp ce locuințele de trei camere ocupă locul al doilea în preferințele beneficiarilor, cu o pondere de aproximativ 30%. În topul județelor cu cele mai multe locuințe achiziționate prin program se situează zona București – Ilfov (peste 3.500 de locuințe), urmată de Brașov (circa 700 locuinte) și, la distanță mică, Iași și Cluj. Programul Prima Casă 2018 este derulat prin intermediul a 15 bănci finanțatoare – Bancpost, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank România, Garanti Bank, ING Bank, Leumi Bank România, Marfin Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raifeissen Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, Unicredit Bank.

SURSA: Agerpres

 

Numărul cardurilor active din Romania capătă amploare

Numărul de carduri active din România a ajuns, în primul trimestru al anului, la 12,81 milioane, cu 2,9% mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

În primul trimestru din 2017, numărul de carduri active a fost de 12,45 milioane, cu 4,9% mai multe decât în primele trei luni din 2016, scrie News.ro. Numărul total de carduri a crescut cu 1,2% în primele trei luni, până la 16,63 milioane, față de primul trimestru al anului trecut.

Din numărul total, 82,8% reprezintă carduri de debit. Numărul acestora a crescut cu 1,5% în primul trimestru, până la 13,77 milioane, conform datelor oferite de Profit.ro. Numărul de ATM-uri (11.058) și POS-uri (193.198) a rămas aproape neschimbat în primele trei luni ale acestui an, față de primul trimestru al anului trecut. Potrivit datelor existente la nivel de piață, Mastercard are o cotă de piață de circa 53%, iar Visa în jur de 47%.

SURSA: Profit.ro

 





















RELATED ARTICLES