București (19 februarie) – Bursa Română de Mărfuri (BRM) consideră că piața de gaze naturale din România merită susținere în procesul ei de dezvoltare din partea instituțiilor statului român și a regelementatorilor oficiali. Conducerea BRM a luat act cu surprindere și îngrijorare de hotărârea Agenției Naționale pentru Resurse Minerale de a folosi ca preț de referință prețurile de tranzacționare de pe hub-ul CEGH de la Viena în condițiile în care piața locală a reușit, în mai puțin de un an de zile, să înregistreze volume consistente și semnificative în tranzacționarea gazelor naturale. În consecință, BRM cere susținerea pieței locale de gaze naturale din partea factorilor de decizie pentru a asigura un corect echilibru al pieței și oferirea unei șanse reale ca piața din România să se poată dezvolta rapid într-un importantă, corespunzător cu volumele care urmează a fi tranzacționate în anii care vin.
”Bursa Română de Mărfuri a intrat în cel de-al 26 an de funcționare în piața din România și am dezvoltat mecanismele necesare pentru a avea la dispoziție transparența și profesionalismul pe care jucătorii pieței îl cer de la noi. Nu suntem singurul jucător în această categorie și credem că un preț de referință impus dintr-o piața străină nu face decât să afecteze capacitatea locală de a dezvolta pe mai departe produsele bursiere necesare unei piețe importante pentru întreaga zonă. Suntem afectați și de faptul că piața din România a fost caracterizată drept una imatură la nivelul autorităților publice și ne este dificil să înțelegem de ce nu se investește în capacitățile locale, fie ele publice sau private. Nu cerem o favorizare din partea autorităților, ci permisiunea de a folosi experiența locală și capacitatea existentă în piața pentru a putea să ne dezvoltăm corect și echilibrat, așa cum o cer reglementările în vigoare și interesul național. Sperăm că decizia de a ne raporta la prețurile de la Viena să fie schimbată și întreaga piață din România să primească o șansă corectă pentru care am lucrat cu toții în ultimii ani. Dacă nu ne oferim noi șansa de a dezvolta piețe transparente și funcționale însemnă că admitem și acceptăm că ne lipsesc la nivel național cunoștințele necesare pentru așa ceva, ori realitatea contrazice flagrant o astfel de ipoteză.” a declarat Gabriel Purice, Președinte-Director General al Bursei Române de Mărfuri.
Agenția Națională pentru Resurse Minerale a emis un ordin în data de 7 februarie prin care care preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România, în funcţie de care va fi calculată redevenţa datorată bugetului statului de către producători, va ţine cont de cotaţiile de la bursa CEGH Viena.
BIROUL DE PRESA