spot_img
AcasăEconomieCe măsuri a găsit ANAF pentru creșterea veniturilor bugetare. Guvernul vrea controale...


Ce măsuri a găsit ANAF pentru creșterea veniturilor bugetare. Guvernul vrea controale la sânge pentru depistarea evazioniștilor

După două luni de scădere a veniturilor bugetare în 2017, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să crească încasările la buget prin implementarea unor măsuri urgente până la data de 15 aprilie, transmite News.ro.

ANAF a avut cu 0,9% mai puține încasări la buget în primele două luni din acest an, față de perioada similară din 2016, în valoare de 32 de miliarde de lei. În urma întâlnirii dintre premier, ministrul Finanțelor și președintele ANAF, a  fost stabilit un pachet de măsuri pentru creșterea veniturilor statului, în condițiile în care pentru acest an la construirea bugetului s-a luat în calcul o majorare cu 15% a veniturilor din taxe și impozite.

„Premierul Sorin Grindeanu a analizat, în cadrul întâlnirii de lucru cu reprezentanței Ministerului Finanțelor Publice și ANAF, propunerile acestora pentru creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor și pentru îmbunătățirea relației dintre administrația fiscală și contribuabilii persoane fizice și juridice. Sunt avute în vedere o serie de măsuri urgente cu implementare până la data de 15 aprilie 2017″, arată comunicatul Guvernului.

Astfel, până la Paște, sunt avute în vedere o serie de măsuri urgente, dintre care:

– Consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor şi completarea corectă a declaraţiilor fiscale;

– Îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale, în cazul în care nu-şi pot plăti la timp taxele şi impozitele. Această soluţie permite acordarea unor facilităţi cum ar fi anularea penalităţilor de întârziere, în cazul finalizării eşalonării;

– Extinderea Serviciului „Spaţiul Privat Virtual“ la persoanele juridice şi la alte entităţi fără personalitate juridică;

– Flexibilizarea modalităţii de poprire pe conturi în cazul contribuabililor care sunt executaţi silit, astfel încât suma blocată să nu depăşească datoria către ANAF;

– Iniţierea de acţiuni de control în domeniul comerţului online;

– Intensificarea controlului în scopul identificării contribuabililor care înregistrează în evidenţele contabile facturi false.

Datele prezentate de ANAF sugerează că, după încasări foarte slabe în ianuarie, situaţia a dat semne de îmbunătăţire în a doua lună a anului.

 

În februarie, ANAF a colectat venituri bugetare de 13,87 miliarde lei, cu 6,7%, sau 874 milioane lei, mai mult faţã de februarie 2016, „în condiţiile în care cota de TVA în luna februarie 2016 era de 20%, iar în luna februarie 2017 – de 19%”.




















RELATED ARTICLES