spot_img
AcasăEconomieRomânia, campioana UE: economia țării a crescut cu aproape 5% anul trecut


România, campioana UE: economia țării a crescut cu aproape 5% anul trecut

România stă din ce în ce mai bine la capitolul creştere economică! Poate că nu se simte şi în buzunarul românilor, însă cel puţin pe hârtie, Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 4,8% față de anul anterior, fiind estimat la 759,2 miliarde de lei în prețuri curente, arată datele Institutului Naţional de Statistică. De asemenea, potrivit INS, si în ultimul trimestrul al anului trecut valoarea PIB, în termeni reali, a avut un avans de 1,3% față de trimestrul anterior și de 4,7%, ca serie brută, față de același trimestru din 2015.

Cu excepţia agriculturii, silviculturii şi pescuitului, toate sectoarele economiei și-au adus aportul la creșterea pib, contribuții mai importante având ramuri precum: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, transport şi depozitare, hoteluri şi restaurante (+1,8%), cu o pondere de 18,1% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 10,9%, informaţiile şi comunicaţiile (+0,7%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (5,6%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (14,2%).

Alte ramuri care au contribuit la creșterea PIB au fost activitătile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,6%), cu o pondere de 7,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 8%, industria (+0,4%), cu o pondere de 23,1% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 1,7% şi impozitele nete pe produs (+0,5%), cu o pondere de 10,5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,3%.

Din datele prezentate de INS rezultă că în anul 2016, inclusiv în ultimul trimestru, dezvoltarea economiei s-a bazat în cea mai mare măsură pe consum, favorizat de reducerea TVA și de majorările salariale. Astfel, din punct de vedere al utilizării PIB-ului, volumul cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a majorat cu 7,4%, cu o contribuție de 4,5% la creșterea PIB.

Totodată, consumul final colectiv efectiv al administrațiilor publice a crescut cu 4,7%, însă contribuția la creșterea PIB a fost mult mai mică, de doar 0,4%.

O contribuţie negativă importantă la creşterea PIB a avut‐o exportul net  (‐0,8%), consecinţă a creşterii cu  7,6%  a  volumului  exporturilor  de  bunuri  şi  servicii  corelată  cu  o  creştere  mai  mare  a  volumului importurilor de bunuri şi servicii, cu 9,3%.

Formarea brută de capital fix, un indicator al investiţiilor din economie, a stagnat faţă de 2015.

În 2016, agricultura a ajuns la cea mai scăzută pondere la formarea PIB-ului României din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, construcţiile – cu 6%, comerţul – cu 18,1%, sectorul de informatică şi comunicaţii – cu 5,6%, trazacţiile imobiliare – cu 8,2%, iar administraţia publică şi apărarea – cu 10,2%, restul fiind aportul altor sectoare.

În 2015, agricultura a reprezentat 4,2% din PIB, industria – 23,8%, construcţiile – 5,8%, comerţul – 16,8%, sectorul de informatică şi comunicaţii – 5,1%, trazacţiile imobiliare – 8,5%, iar administraţia publică şi apărarea – 9,9%





















RELATED ARTICLES