spot_img
AcasăEconomieCel mai mare declin din 2016 în industria românească


Cel mai mare declin din 2016 în industria românească

Industria înregistrează cea mai mare scădere din 2016! Potrivit Institutului Național de Statistică, sectorul, care reprezintă aproape un sfert din economia românească, a înregistrat în iulie cel mai mare declin din acest an, de 3,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, şi primul declin din ultimele şase luni. Rezultatul a venit în special ca urmare a reducerii producţiei sectorului-cheie de prelucrare, arată datele INS.

În iunie, industria înregistrase un avans modest, de 1,1% faţă de a şasea lună a anului trecut. În acest an, producţia industrială a înregistrat cel mai mare avans în aprilie, de 3,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, după un debut de an modest.

Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat şi în iulie un declin accentuat, de 13,7%, în temperare faţă de scăderea din lunile anterioare, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a redus cu 5,9%.

Statisticile reflectă problemele pe care le înregistrează, în prezent, sectorul minier din România şi cel al companiilor de utilităţi, controlat în mare parte de stat şi care este subminat de lipsa reformelor şi de lipsa de competitivitate.

Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a trecut şi ea pe minus în iulie, cu o scădere de 2,9% faţă de iulie 2015, în condițiile în care în iunie, industria de prelucrare avansase cu 1,5%.

Comparativ cu luna iunie, producţia industrială a scăzut cu 1,4%, trasă în jos de industria prelucrătoare, care a produs mai puţin cu 1,8%.

Cumulat pe primele şapte luni, producţia industrială din România a crescut cu 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, avans susţinut de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 1,4%, în timp ce industria extractivă a scăzut, însă, cu 18,9%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică  şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – cu 1,5%.

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, industria a înregistrat însă o scădere cu 0,1% în primele şapte luni. În 2015, producţia industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent.  Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut al României.RELATED ARTICLES