Romgaz conduce top-ul companiilor active cu capital majoritar de stat care au obținut anul trecut profit, cu un rezultat brut de 1,4 miliarde de lei, urmată la mare distanță de Transgaz, cu 607,1 milioane de lei, și de Compania de Autostrăzi și Drumuri Naționale, cu 472 milioane de lei. Top 50, redactat la nivel guvernamental și prezentat de Profit.ro, are la coadă Aeroportul din Constanța și Metrorex.
Acum a fost redactat un top al celor mai profitabile companii la care statul este acționar majoritar. Documentul relevă că primele 10 poziții sunt ocupate de Romgaz (profit brut de 1,46 miliarde de lei), Transgaz (607,1 milioane de lei), Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (472 milioane de lei), Transelectrica (429,8 milioane de lei), Aeroporturi București (214,1 milioane de lei), Nuclearelectrica (178,3 milioane de lei), CFR SA (177,2 milioane de lei), Imprimeria Națională (165,5 milioane de lei), Electrocentrale București (141,2 milioane de lei) și Administrația Porturilor Maritime Constanța (120,1 milioane de lei).
Top-ul este încheiat de Aeroportul Mihail Kogălniceanu din Constanța și Metrorex, cu cifra zero în dreptul profitului brut. Însumat, profitul brut al primelor 50 de companii de stat s-a ridicat anul trecut la 4,4 miliarde de lei.
Dintre regiile autonome, Romsilva a raportat anul trecut cel mai mare profit brut, de 189,6 milioane de lei, secondată de Registrul Auto Român (69,7 milioane de lei), Monitorul Oficial (28,1 milioane de lei), Imprimeria Băncii Naționale a României (22,6 milioane de lei) și Romatsa (8,7 milioane de lei).
De asemenea, cel mai profitabil institut de cercetare a fost ICMET Craiova (3,5 milioane de lei), urmat de Institutul pentru Ecologie Industrială ECOIND (2,9 milioane de lei) și Institutul pentru Securitate Minieră INSEMEX Petroșani (2,5 milioane de lei).
La polul opus, în topul companiilor de stat care înregistrează pierderi regăsim Complexul Energetic Hunedoara, cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județ. Singurul furnizor de căldură din regiune și pe care Guvernul încearcă să îl scape de faliment, conduce acest clasament cu o pierdere brută de 1,6 miliarde de lei înregistrată pe parcursul anului trecut, iar complexul energetic Oltenia, unul din cei mai mari producători de energie din țară, îl secondează cu o pierdere brută de 960,8 milioane de lei.