Premierul maghiar Viktor Orban are parte de un eșec neașteptat, în urma organizării referendumului privind cotele obligatorii de migranți, impuse de Uniunea Europeană. Cetățenii cu drept de vot din Ungaria nu s-au prezentat la urne duminică, așa că Biroul Naţional Electoral (NVI) a anunţat oficial că scrutinul este invalid, deoarece numărul de voturi valabil exprimate nu a atins pragul de 50% plus unu, relatează MTI.
Şeful NVI, Ilona Palffy, a declarat că, după numărarea a 98,82% din voturi, numărul celor valide a fost de 3,2 milioane. Însă, pentru ca referendumul să fi fost declarat valid, ar fi fost nevoie de peste 4,1 milioane de voturi.
Cu toate acestea, premierul ungar Viktor Orban a anunţat că va înainta Parlamentului o propunere de amendament constituţional în legătură cu rezultatul referendumului privind cotele de imigranţi, informează agenția de presă Mediafax. Șeful Executivului de la Budapesta a spus că a doua sarcină urgentă care trebuie îndeplinită este punerea în aplicare la Bruxelles a rezultatului referendumului. Întrebarea este simplă, a spus Orban. „Poate Bruxellesul, comunitatea democratică a statelor europene, să îşi impună voinţa într-un stat membru în care peste 90 la sută din participanţii la vot resping acea voinţă?”. El a promis că va face totul pentru a se asigura că acest lucru să nu se va întâmpla.
La rândul său, Opoziția critică acțiunile Guvernului Orban. Orice acţiune a Guvernului ungar bazată pe un referendum nevalid privind cotele de redistribuire a imigranţilor ar fi „neconstituţională”, a declarat Gyula Molnar, liderul Partidului Socialist (PSU, de opoziţie), citat de MTI. Dacă premierul Viktor Orban ar acţiona în vreun fel invocând referendumul, mandatul său ar deveni ilegitim, a spus Molnar.
În cadrul referendumului, cetăţenii ungari cu drept de vot au avut de răspuns la următoarea întrebare: „Doriţi să permiteţi Uniunii Europene să mandateze relocarea cetăţenilor străini în Ungaria fără aprobarea Adunării Naţionale?”