spot_img
AcasăEconomieCNIPMMR cere măsuri urgente autorităților pentru ca România să nu depășească ținta...


CNIPMMR cere măsuri urgente autorităților pentru ca România să nu depășească ținta de deficit

Pentru ca România să se încadreze într-un deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2017, trebuie tăiate semnificativ investițiile iar țara noastră are nevoie să se împrumute într-un mod accelerat, a declarat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

Președintele CNIPMMR a avertizat că dacă aceste măsuri nu vor fi luate de autorități, România riscă să depășească țina de deficit bugetar la sfârșitul acestui an, scrie News.ro.

”Există două variante: fie depăşesc deficitul de 3% la sfârşitul anului şi nu le pasă de acest lucru, fie adoptă o variantă de încadrare în deficit de 3%, însă cu ce costuri? Pentru că încadrarea în deficit de 3% înseamnă că tai cu totul de la investiţii şi te împrumuţi într-un mod accelerat, susţinut. Marele pericol este această sferă a cheltuielilor crescute care sunt fixe. Adică salariile şi pensile crescute se plătesc şi anii următori, însă pe fondurile europene sau pe veniturile din privatizări nu te mai poţi baza în anii următori”, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

CNIPMMR cere autorităților să ia măsuri pentru creşterea investiţiilor publice în vederea susţinerii relansării economice, dar şi punerea în aplicare a recomandărilor Fondului Monetar International (FMI) care a solicitat creşterea investiţiilor publice, precum şi deblocarea fondurilor europene.

”În timp ce în primele şapte luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016, unele venituri bugetare scad, cheltuielile bugetare cresc. Cheltuielile bugetare, în special cele de personal, dar şi cele privind asistenţa socială au crescut şi vor continua să crească, cu efecte asupra cheltuielilor din lunile şi anii ce vin”, spune Florin Jianu.

Totodată, președintele CNIPMMR a precizat că absorbţia fondurilor europene este extrem de redusă și ridică semne importante de întrebare privind încadrarea în deficitul bugetar de 3%.













RELATED ARTICLES