spot_img
AcasăEconomieFabricanții de mezeluri Elit și Vericom din România au fost preluați de...


Fabricanții de mezeluri Elit și Vericom din România au fost preluați de chinezii de la WH

Grupul chinez WH va achiziționa două firme românești care produc și comercializează mezeluri – Elit SRL și Vericom SRL – valoarea tranzacției nefiind dată publicității, transmite Reuters.

Cei doi producători români de mezeluri și preparate din carne vor fi integrați în WH Group Ltd, proprietarul Smiethfield Foods, cea mai mare companie de creștere a porcinelor și procesare a cărnii de porc din lume care deține printre altele și fostul combinat de creștere a porcilor Comtim Timișoara.

Ținta chinezilor WH Group este extinderea operațiunilor pe piața europeană. În august, WH Group, tot prin intermediul Smithfield Food, a achiziționat în Polonia companiile Pini Polska, Hamburger Pini și Royal Chicken, ca parte a eforturilor de extindere pe piața din Europa.Tranzacția trebuie să fie aprobată de autoritățile de reglementare în domeniul concurenței.

Elit și Vericom operează trei facilități de procesare a cărnii, cinci centre de distribuție în România și au aproximativ 12.000 de clienți.

În România, Smithfield Ferme operează 46 de ferme active în județele Timiș și Arad, la care se adaugă patru unități de creștere suine și două fabrici ultramoderne de nutrețuri combinate.

La inceputul acestei luni, si Caroli Foods Group (aflata intre primii 10 jucatori din industria carnii) a  vandut 51% din actiuni multinationalei mexicane Sigma Alimentos. Piata locala a preparatelor din carne ruleaza anual peste 1.2 miliarde de euro. China este cel mai mare producator mondial de carne de porc, dar si unul dintre consumatorii de top al acesteia.

La mijlocul anilor `70, la sfârșitul Revoluției Culturale conduse de Mao Zedong, un cetatean chinez consuma, in medie, opt kilograme de porc pe an. Astazi, fiecare locuitor din aceasta tara asiatica mananca anual o cantitate de 39 de kilograme de porc, in timp ce un american, doar 27 de kilograme. Pentru comparatie, in Romania se consuma circa 60 de kilograme de carne pe cap de locuitor pe an. Iar din cele 60 kg, circa jumatate reprezintă carnea de porc, restul fiind pui si vita.

În 2013, Smithfield Foods a fost preluat integral de către chinezii de la Shuanghui (care s-au redenumit ulterior WH Group). Tranzacția s-a ridicat la 7,1 miliarde de dolari, incluzând și datoriile, și este, până în prezent, cea mai mare achiziție a unei companii americane de către una chineză. WH Group, listată la bursa din Hong Kong, are vânzări anuale de 20 miliarde dolari.


RELATED ARTICLES