spot_img
AcasăEconomieCOFACE ROMANIA: Inflația va crește în decursul anului 2018


COFACE ROMANIA: Inflația va crește în decursul anului 2018

Inflația este posibil să atingă 3,5%, la finalul acestui an, iar in primul semestru din 2018 va fi de 5%, au evidențiat, ieri, oficialii Coface Romania, într-o conferință de presă. Iancu Guda, Service Director în cadrul Coface Romania, a apreciat: „Probabil o sa fim la 4% (n.r. inflație) în ianuarie.

La începutul anului, avem efectul de bază dat de reducerea accizei la combustibil, însă acesta se va pierde. În a doua jumătate a anului, temperarea cererii pe seama scumpirii banilor, decelerarea creșterii salariilor și pierderea efectului de bază – pentru ca acciza la combustibil a fost majorată în toamna anului trecut – ar trebui să tempereze ritmul de creștere a inflației, conform datelor oferite de Bursa. Deci este o inflație sezonieră cu mult efect de bază în spate și, anualizat, în medie, 2018 față de 2017, ne așteptam ca inflația să fie undeva la 3,5%”.

Totodată, Eugen Anicescu, Country Manager Coface Romania, a subliniat ca majorarea salariilor se va reflecta în creșteri de prețuri. Oficialul Coface a declarat: „Observăm deja o creștere a prețurilor la produsele de bază. Creșterea salariilor se va traduce categoric și în creșteri ale prețurilor. Companiile deja stau la un nivel al profitabilității redus și vor fi nevoite să transfere o parte din toate creșterile de costuri în prețuri. Acestea nu au destul timp să se pregătească și să inoveze, astfel încât să mențină prețurile. De asemenea, consumul va rămâne la un nivel ridicat, ceea ce va pune presiune pe inflație”.

Pe de altă parte, Iancu Guda a subliniat că Banca Națională a României se afla în mijlocul unei dileme – între a menține dobânzile la un nivel scăzut și a avea, în același timp, un leu puternic. „Inflația deja accelereaza spre 5% în prima jumătate a anului curent și avem dobânzi real negative. Vedem Banca Centrală în mijlocul unei dileme, pentru că nu poți să menții dobânzile jos, simultan cu un leu puternic. În ultima perioadă, cei de la BNR au fost destul de consistenți în a pregăti piețele privind o apetență pentru un leu mai slab și cu o volatilitate mai mare, preferând dobânzi ținute sub control”.

























RELATED ARTICLES