spot_img
AcasăEconomieRata dobânzii de politică monetară a ajuns 2,25% pe an


Rata dobânzii de politică monetară a ajuns 2,25% pe an

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an, începand cu data de 8 februarie 2018, se arată într-un comunicat de presă al instituției remis, miercuri, AGERPRES.

De asemenea, instituția a mai decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25% pe an de la 1% pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25% pe an, de la 3% pe an. O altă hotărâre vizează păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit. ‘Rata anuală a inflației a urcat în luna decembrie la 3,32%, de la 3,23% în noiembrie, plasându-se în interiorul intervalului de variație al țintei staționare, dar peste nivelul prognozat. Evoluția a fost determinată, în principal, de accelerarea inflației de bază și, în mică măsură, de creșterea prețurilor volatile ale produselor alimentare și a prețului tutunului. Deficitul de cont curent și-a accelerat ritmul anual de creștere, pe fondul accentuării soldului negativ al balanței bunurilor. ‘Datele statistice aferente primelor două luni ale trimestrului IV 2017 relevă accentuarea tendinței ascendente a producției industriale însoțită de dinamizarea comenzilor noi din industria prelucrătoare, precum și menținerea ritmurilor înalte de creștere a activității din comerț și servicii, pe fondul avansului salariului mediu net real. Deficitul comercial și-a accentuat evoluția nefavorabilă, în condițiile în care dinamica anuală a importurilor a continuat să se plaseze peste cea a exporturilor.

Pe plan extern, relevante sunt incertitudinile și riscurile legate de volatilitatea piețelor financiare internaționale, evoluțiile prețurilor petrolului și ale produselor agroalimentare, precum și ritmul expansiunii economice a zonei euro și pe plan global, inclusiv în condițiile normalizării politicilor monetare ale băncilor centrale majore’, conform BNR.


RELATED ARTICLES