spot_img
AcasăEconomieCompaniile românești nu primesc niciun fel de sprijin din partea Guvernului


Companiile românești nu primesc niciun fel de sprijin din partea Guvernului

Conform celor mai recente date consolidate, la nivelul anului 2014, ponderea companiilor româneşti în totalul businessului din România era de 47%, în timp ce companiile străine ajunseseră la 49%. Diferenţa de 4% aparţine companiilor de stat.

În Ziarul Financiar citim că dintr-o cifră de afaceri totală de 1.088 de miliarde de lei pentru 461.000 de companii cu activitate, 509 miliarde de lei au fost realizate de firmele private româneşti (423.000 de companii), cu 2,4 milioane de salariaţi, iar 536 mld. lei de companiile străine (38.000 de companii), cu 1,18 milioane de angajaţi.

Deşi companiile străine au avut o cifră de afaceri mai mare, rezultatul lor net raportat (profit minus pierderi) a fost de minus 2 miliarde de lei.

De partea cealaltă, companiile româneşti au raportat un rezultat final pozitiv de 14 miliarde de lei (profit de 33 de miliarde de lei, pierderi de 19 miliarde de lei).

Antreprenorii români se simt frustrați în aceste condiții, deoarece Guvernul României susține firmele străine, deschizându-le uși de la Palatul Victoria până la orice administrație publică, iar companiilor românești parcă încearcă să le pună bețe în roate la fiecare pas. Statul subvenționează crearea de locuri de muncă și plata unor impozite și taxe pe forța de muncă, deși firmele din țara noastră au responsabilitatea unui număr dublu de angajați, completând în acest timp munți de hârtii, ca în final sistemul birocratic să le strângă bine cu ușa, spunându-le că un anume document lipsește.

Şi din acest motiv, la nivelul întregii ţări multinaţionalele au putut să plătească un salariu mediu net (la nivelul 2014) de 1.972 de lei, în timp ce firmele româneşti, de numai 1.034 de lei. Acest lucru face ca angajaţii români să prefere să lucreze în multinaţionale, iar companiile româneşti să fie a treia opţiune, pentru că prima opţiune este să lucrezi în companiile de stat, unde salariul mediu net era în 2014 de 2.294 de lei.

Companiile străine subvenţionează preţurile şi pierderile pentru a scoate firmele româneşti din joc şi a cuceri în totalitate o piaţă.

Remus Crăciun, director general la Ecopack Braşov,  recunosoaște rolul pe care îl au multinaționalele în economia românească, know-how-ul şi pieţele de desfacere pe care le-au adus sau investiţiile pe care le-au realizat, dar și nivelul de dezvoltare al României de astăzi  care a fost susţinut şi de capitalul străin.

Frustrarea și furia antreprenorilor români se îndreaptă spre autorităţi, spre guvern, spre cei de la Finanţe, deorece se simt discriminaţi în business, în modul în care sunt priviţi în piaţă.  În cazul unei crize sau când cifrele nu mai arată atât de bine, multinaţionalele pleacă, iar firmele private rămân, cu toate că nu au beneficiat deloc anterior de sprijinul guvernului.

În ciuda tuturor neajunsurilor cu care se confruntă firmele private româneşti din partea statului român, antreprenorii români cred că nu sunt mai prejos faţă de companiile străine, au mai multă inteligenţă, energie şi dorinţă de a arăta că pot să facă business. De la stat nu cer mult, ci doar să justifice rolul pe care îl are, de a investi cu folos banii strânşi prin taxe şi impozite plătite şi de companiile private româneşti, astfel încât economia românească să nu rămână o cochilie goală atunci când o parte din multinaţionale vor pleca pentru că creşterea salariilor nu mai justifică prezenţa lor aici.

Sursa: zf.ro





















RELATED ARTICLES