spot_img
AcasăEconomieConsiliul Investitorilor Străini: România, în primele 10 economii ale UE


Consiliul Investitorilor Străini: România, în primele 10 economii ale UE

Consiliul Investitorilor Străini face previziuni încurajatoare pentru România. FIC consideră că, în 20 de ani, țara noastră are potenţialul să devină în una dintre primele 10 economii ale Uniunii Europene, mărindu-şi economia de 4 ori. Acest lucru ar fi posibil dacă se concentrează pe unele arii-cheie şi aplică guvernanţa necesară implementării unui plan pe termen lung.

Potrivit previziunilor Consiliului Investitorilor Străini, România ar putea foarte bine să ajungă la o economie de 655 de miliarde de euro în următorii 20 de ani. Însă pentru ca acest lucru să nu rămână doar un vis frumos, eforturile trebuie concentrate pe infrastructură modernă, demografie şi capital uman, eficienţă publică şi privată. Acesta este, de altfel, şi modelul economic standard conform căruia creşterea economică este generată de cei trei factori, capitalul fizic, uman şi avansul productivităţii, arată un comunicat FIC. Consiliul vine cu recomandări în acest sens: România trebuie să facă un salt calitativ, astfel încât să poată creşte în medie cu o rată situată în jurul valorii de 4% pe an, pe o perioadă de 20 de ani. Avansul poate accelera de la 3,3% – cât este estimat potenţialul în prezent – către un maximum de 4,5% spre finalul perioadei. Membrii FIC consideră că după aderarea la UE, României îi lipseşte o ambiţie precisă, asta deoarece ritmul de creştere de acum, deşi încurajator, nu este sustenabil pe termen lung, în absenţa unei abordări strategice.

Potrivit acestora, locul 10 în topul economiilor UE este ambiţios, dar posibil. Consiliul subliniază că aceasta este sarcina Guvernului, cu sprijinul Preşedinţiei, Parlamentului, Băncii Naţionale, partidelor politice şi în urma unei ample consulări cu mediul academic, cu societatea civilă şi cu mediul de afaceri. Pentru aceasta, FIC a pornit campania VA URMA în mediul online încă din luna iunie, iar acum o lansează public. „VA URMA îşi propune în primul rând să comunice cu publicul şi cu toţi actorii relevanţi, pentru ca fiecare să conştientizeze că România are un potenţial enorm pe care îl poate mobiliza odată ce şi-a asumat o astfel de ambiţie şi o strategie integrată, coerentă pe termen lung, cu priorităţi bine definite. În al doilea rând, vom încerca să explicăm publicului care sunt beneficiile unei creşteri economice sustenabile, cum se răsfrâng rezultatele asupra întregii societăţi şi cum credem noi că se poate ajunge acolo.” Consiliul atrage atenția asupra faptului că este necesar un anumit tip de guvernanţă, pentru ca un proiect de ţară care se întinde pe două decenii, să poată fi dus la bun sfârşit.

Consiliul Investitorilor Străini numără în prezent 125 de companii membre, ale căror investiţii cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.

















RELATED ARTICLES